BiH
0

RS diže kredit od 6,2 miliona KM za izgradnju četvrtog paviljona

FENA
Izgradnja četvrtog paviljona u kampusu Univerziteta Banja Luka bit će finansirana iz kreditnog zaduživanja Republike Srpske u iznosu do 6.200.000 KM.

Kako bi konačno ispunila dugogodišnje obećanje dato studentima, Vlada RS-a je za narednu sjednicu Narodne skupštine RS-a, najavljenu za 25. februar, pripremila odluku o novom kreditnom zaduženju RS-a u spomenutom iznosu.

Vlada RS-a u odluci, za koju traži saglasnost parlamentaraca, navodi da će kreditna sredstva osigurati kod domaćih finansijskih institucija i društava koji su po zakonu ovlašteni za obavljanje tih poslova, i to pod sljedećim okvirnim uvjetima: maksimalan rok otplate do četiri godine, minimalan period odgode plaćanja od godinu dana, maksimalna visina kamatne stope do sedam posto godišnje i minimalni ostali troškovi realizacije zaduženja.

Banjalučki akademci na proširenje smještajnih kapaciteta u kampusu čekaju već nekoliko godina.

I bivši ministar prosvjete Anton Kasipović nekoliko puta je obećavao studentima da će imati četvrti paviljon u sklopu studentskog centra u Banjoj Luci i svojevremeno je podnosio i ostavku jer nije ispunio to obećanje.

Studenti su također ranije pokretali i akciju "Gužva nam je“ zbog nedovoljnih kapaciteta studentskog kampusa u Banjoj Luci.

Univerzitet u Banjoj Luci ima 16 fakulteta s 52 studijska programa na kojima studira oko 17.000 studenata.

Prostorni kapaciteti Studentskog centra "Nikola Tesla“ daju mogućnost za smještaj 1.120 studenata.

Izgradnjom četvrtog paviljona bar djelimično će se proširiti smještajni kapaciteti za studente koji studiraju na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci.

Osim za četvrti paviljon, Vlada RS-a na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a će tražiti saglasnost i za dugoročno kreditno zaduženje od 25 miliona KM za konačno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida RS-a.

Također, pred parlamentarcima će biti i Vladina odluka za dugoročno kreditno zaduženje RS-a u iznosu od 254 miliona KM za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini.