Aleksandar Džombić
0

RS će braći Alijagić za milionski dug izdati obveznice

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je večeras da će razlika neisplaćenog dugovanja braći Alijagić iz Trebinja biti izdata u obveznicama.

"RS je već isplatila 1,5 miliona KM. Tražili smo da u skladu sa Zakonom o unutrašnjem dugu ostalo bude isplaćeno u obveznicama, dok su Alijagići tražili gotovinsku isplatu", rekao je Džombić novinarima u Banjoj Luci, povodom odluke Ustavnog suda BiH da odbije zahtjev Pravobranilaštva RS za preispitivanje ranije odluke ovog suda u predmetu "Alijagić".

On je podsjetio da je apelaciju na presudu podnijelo Pravobranilaštvo RS i da je ta apelacija odbijena, odnosno da je potvrđeno da RS treba Alijagićima da isplati 8,5 miliona KM.

Džombić je napomenuo da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu u petak donio rješenje i odbio žalbu Alijagića za gotovinskom isplatom, te potvrdio namjeru RS da obavi isplatu u obveznicama.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da odbije preispitivanje svoje ranije odluke u slučaju "TP Malbašić Kompani" i "Borac" Travnik, Džombić je rekao da je to poseban problem jer dovodi u pitanje Zakon o privatizaciji i može stvoriti velike probleme.

"Vidjet ćemo kako ćemo se odrediti prema tome u narednom periodu", rekao je Džombić.

Ustavni sud BiH je juče odbio zahtjev Pravobranilaštva RS za preispitivanje ranije svoje odluke u predmetu "Alijagić", iako je Pravobranilaštvo RS dostavilo veliki broj dokaza i dokumenta iz tužilačkog spisa, koji je vođen upravo zbog falsifikovanih isprava i lažnog svjedočenja u ovom predmetu.
Braća Alijagić su Osnovnom sudu u Trebinju tužili RS, opštinu Trebinje i državnu firmu "Metalac" radi naknade štete u iznosu od skoro 36 miliona KM, tvrdeći da su u maloj radionici u Trebinju imali više od četiri tone srebrnih elektroda koje su im pokradene u ratu.

Presudom Okružnog suda iz Trebinja iz 2004. naloženo je RS, opštini Trebinje i "Metalcu" da Alijagićima isplate blizu 36 miliona KM naknade za materijalnu štetu za oduzeti repromaterijal, mašine i nastale kamate. Od te sume šest miliona KM se odnosilo na naknadu za izuzeti repromaterijal, oko 2,2 miliona za mašine, a ostatak kamate.

Poslije žalbe Pravobranilaštva Srpske, presudu trebinjskog Okružnog suda preinačio je Vrhovni sud RS, naloživši da Alijagićima bude isplaćeno 1,2 miliona KM nadoknade za pričinjenu štetu plus nešto više od pola miliona maraka za kamate. Na osnovu presude Vrhovnog suda RS Alijagićima je isplaćeno oko 1,8 miliona maraka.

Ustavni sud BiH je poslije toga prihvatio apelaciju Alijagića i potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje iz 2004. godine, koji se odnosi na isplatu naknade za materijalnu štetu za oduzeti repromaterijal. Na tu odluku Ustavnog suda BiH apelaciju je podnijelo Pravobranilaštvo RS.

Ustavni sud BiH juče je odlučio i da odbije preispitivanje svoje ranije odluke u slučaju "TP Malbašić Kompani" i "Borac" Travnik. Firma "Borac" Travnik iz FBiH je trećim licima, među kojima je i Kompanija "Malbašić", prodala imovinu čiji je vlasnik preduzeće "Krajina Borac" iz Banjaluke. Ovu imovinu je Vlada Srpske preko Direkcije za privatizaciju RS ranije u skladu sa zakonom privatizovala kao državnu.

"Krajina Borac" ranije je podnijela tužbe zbog otimanja imovine i svi sudovi u RS, uključujući i Vrhovni sud RS, su sve kupoprodajne ugovore trgovine "Borac" Travnik proglasili ništavim, naloživši predaju te imovine u posjed preduzeću "Krajina Borac".
Svi sudovi su utvrdili da je "Krajina Borac", kao državno preduzeće RS, po sili zakona vlasnik poslovnih prostora postalo 23. jula 1998. godine. Na te sudske odluke firme "Malbašić" u vlasništvu Veselka Malbašića, i trgovina "Borac" Travnik u vlasništvu Slavka i Dijane Milojica, uložile su apelacije koje je Ustavni sud BiH usvojio.