BiH
3

Roy Gutman: U Siriji bi se mogla desiti "nova Srebrenica"

Anadolija
Roy Gutman
Roy Gutman
Ugledni američki novinar i publicista kazao za CNN kazao kako postoji izgledna mogućnost da se u gradu Qusayr u Siriji desi “pokolj, čak veći i od onog u Srebrenici”.

Roy Gutman, ugledni američki novinar i publicista, i jedan od novinara koji je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu boravio u Sarajevu, izjavio je za CNN televiziju kako postoji izgledna mogućnost da se u gradu Qusayr u Siriji desi “poklolj, čak veći i od onog u Srebrenici”.

Komentarišući posljednja dešavanja u vezi sa napadima sirijske vojske Bashara al-Assada na grad Qusayr, Gutman, koji je inače dobar poznavalac dešavanja na Balkanu, istakao je da bi se u tom sirijskom gradu mogla desiti nova Srebrenica ako bi grad pao pod kontrolu Assadove vojske.

“Mislim da se bi u tom slučaju u gradu Qusayr mogla desiti tragedija koja bi ostavila veće žrtve od one koja se desila u Srebrenici 1995. godine kada su bosanski Srbi predvođeni generalnom Ratkom Mladićem usmrtili oko 8.000 bosanskih muslimana muškaraca”, rekao je Gutman.

Naglasio je da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. pratio dešavanja u tom dijelu Evrope istakavši kako je sada na sceni skoro identična politička i diplomatska situacija u ratu u Siriji koji traje treću godinu.

“Prema određenim podacima, u Qusayru se nalazi oko 60 hiljada građana koji su u velikoj opasnosti, dok cijeli svijet sve to nijemo posmatra. Ako bi se Assadova vojska probila do grada Qusayra kojeg čuavju pobunjenici, bojim se da bi tada moglo biti ubijeno oko 15.000 civila u gradu”, kazao je Gutman.

Dodao je da je međunarodna zajednica kasno reagovala kako bi pomogla da se okonča nasilje i krvoproliće u Siriji.

“Mislim da je međunarodna zajednica zakasnila i u Siriji, kao i u Srebrenici, gdje se desio genocid. Međunarodna zajednica, čak, nije pomogla ni da se civili u Qusayru na vrijeme evakuišu na sigurno, iako postoji ozbiljna opasnost od masovnog masakra u tom sirijskom gradu”, kazao je ugledni američki novinar i publicista za CNN.