BiH
6

Rotaract Tuzla podiže svijest o dječijoj paralizi

Klix.ba
Alija Azabagić
Rotaract Tuzla je 2013. godine počeo sa projektom End Polio Now support project. Rotaract Tuzla je 2013. godine počeo sa projektom End Polio Now support project. Projektom podižu svjesnost o dječijoj paralizi u svijetu. Namjera im je i podići svjesnost o postojanju bolesti i oboljelih od dječije paralize, ali i svjesnost o onima koji se na terenu bore protiv te bolesti, kao i onima koji su izliječeni i žive sa posljedicama dječije paralize.

Rotaract Tuzla je svjetski dan dječije paralize prošle godine, 25. oktobra, obilježio sa 100 urađenih fotografija. Nakon toga su nastavili drugu fazu projekta, koja je značila da će rad na projektu malo usporiti, ali se isto tako fokusirati na neke poznatije osobe, kako bi pojačali odjek projekta. Do sada projektu su se pridružili glumci, pjevači, ambasadori, doktori, slikari i td.

Projekt End Polio Now je projekt Rotary International, u suradnji sa WHO, UNICEF, CDC, Bill and Melinda Gates foundation. Dječija paraliza je od početka projekta do danas iskorijenjena cijelih 99%.

Rotaract Tuzla je fotografiranju "This close (ovoliko blizu)" fotografija pristupio na malo drugačiji način. Dok se većinom klubovi odlučuju da rade fotografije u prolazu, eventualno na pozadini Rotaract ili Rotary kluba, Rotaract Tuzla se odlučio da te fotografije i obradi i što više ih približi posterima Rotary International za End Polio Now projekt na kojima se nalaze Bill Gates, Jackie Chan, Desmond Tutu, PSY i dr.

"Na taj način želimo postići da se učesnici prije odluče da te fotografije postave na profile svojih društvenih mreža i da ih tamo duže i ostave, te tako doprinesu podizanju svjesnosti o dječijoj paralizi. U tom procesu moguće je da je Rotaract Tuzla jedini pristupio najširoj publici, iako nije skupio najviše tih fotografija. Pri tome mislimo da smo fotografirali vjerojatno najveći raspon godina, ali se jednako tako nismo fokusirali samo na svoju zemlju ili distrikt u kojem se naš klub nalazi, nego smo išli i mnogo šire", soapćeno je iz RotaractaTuzla

Rotaract je izvorno počeo kao program za mlade 1968. u Sjevernoj Karolini i izrastao je u veliku organizaciju pod sponzorstvom Rotary klubova. Rotaract broji oko 9.500 klubova i 220.000 članova u svijetu. Rotaract se fokusira na razvoj mladih odraslih osoba kao vođa u njihovim zajednicama i na radnim mjestima. Klubovi u svijetu, slično Rotaryu, rade na projektima na nivou lokalnih zajednica, ali i na internacionalnim projektima.

Rotaract klub Tuzla je osnovan 12.03.2008. godine, a charter je održan 15. aprila .2008. Do danas je Rotaract Tuzla radio na nizu projekata, koji uključuju organizaciju druženja, predavanja, suradnju sa udruženjem slijepih i slabovidnih u vidu donacije Breilove mašine, predavanja studenata medicine i mladih doktora, End Polio Now projekt podrške i td.

Primarni projekt i dalje ostaje druženje i djelovanje na društvo iznutra prema vani tako radeći na dobroj volji i boljim prijateljstvima – prije svega u klubu, a zatim to iznosi i van. Rotaract Tuzla je također surađivao na projektima sa Rotary Tuzla i Rotary Leda, kao i na nekim internacionalnim projektima na koje je bio pozvan.

Kontakt informacije sa Rotaract klubom Tuzla su dostupne na Facebook stranici, a klub možete pratiti i na Twitter profilu.