BiH
313

Rosa Jakovljević: Sin mi je ubijen zato što je vidio ono što nije smio vidjeti

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Zajedno sa ženama i majkama Srebrenice, koje su jučer mirno protestovale ispred Regionalne organizacije SIPA-e u Tuzli, bila je i Rosa Jakovljević iz Bele Reke kod Šapca, majka Dragana Jakovljevića koji je 5. decembra 2004. godine ubijen u kasarni na Topčideru.

Ubistvo Dragana Jakovljevića i još trojice pripadnika vojske tadašnje SR Jugoslavije ni 10 godina poslije nije u potpunosti rasvijetljeno.

"Sin mi je ubijen zato što je vidio ono što nije smio vidjeti. Mi sumnjamo da je vidio Ratka Mladića, koji se u to vrijeme skrivao. Kasnije su nam govorili kako su vojnici ubijeni zbog navodne krađe oružja, pa i da su se poubijali međusobno. Međutim, utvrđeno je kako to nije tačno i da ih je ubila treća osoba“, kaže Rosa Jakovljević.

Ona je zajedno sa Ženama u crnom stigla u Tuzlu kako bi pružila podršku majkama Srebrenice, ali i svim drugim majkama u Bosni i Hercegovini koje su ostale bez svojih sinova.

"Ja ću tragati i dalje za istinom, premda je istina da njega više nema. Nama je veoma važno da saznamo ko je njegov ubica. Borimo se za istinu, ali nismo sigurni da ćemo do nje doći za vrijeme naših života“, kaže Rosa Jakovljević.

Staša Zajević iz srpske nevladine organizacije Žene u crnom ističe kako uprkos brojnim i evidentnim dokazima ovaj postupak nije ni u predkrivičnoj fazi.

"Sve to ukazuje kako u Srbiji postoji kontinuitet iste vlasti, ista je to matrica, ista mašinerija zla. I pored svih beskrajnih dokaza država ne želi da otkrije zločin. Iz međunarodne zajednice su došli rezultati vještačenja, na slučaju su radili i balističari FBI-a, ali država ne želi da otkrije zločin jer se iza ovoga odmotava klupko, odnosno otkrivaju se svi oni koji su 16 godina skrivali Ratka Mladića, ali i mnoge druge zločince“, kaže Staša Zajević.