BiH
0

Rooden: "Rupe" u ovogodišnjem budžetu RS

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U ovogodišnjem budžetu Republike Srpske pojavljuju se određene "rupe", imajući u vidu da je naplata prihoda donekle razočaravajuća, izjavio je šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Ron van Rooden.

On je također naglasio da su donesene i odluke o povećanju potrošnje, uključujući i plaće, zbog čega treba da se postignu određeni dogovori s Vladom kako da se te rupe „zatvore“.

"U isto vrijeme, perspektive za budžet 2014. godinu također će predstavljati izazov. Morat ćemo da vidimo kako će izgledati budžet za iduću godinu. Razumijemo da je to izborna godina, ali moramo da osiguramo da se ne izgube dostignuća koja se odnose na smanjenje budžetskog deficita", pojasnio je Rooden je u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kazao i da je stepen nezaposlenosti u BiH veoma visok, a da bi došlo do unaprijeđenja poslovnog ambijenta, posebno sa stanovništa otvaranja novih radnih mjesta, trebalo bi doći do reforme zakona o radu.

"Vlade oba entiteta napreduju i rade, a nadamo se da su i partneri u socijalnom dijalogu također spremni da se angažuju zajedno s vladom da se postigne neophodan sporazum", kazao je Rooden.

On je na kraju dao ocijenu da neke stvari igledaju pozitivno, neke se popravljaju, "ali, ipak, čekuju nas značajni izazovi u narednih nekoliko mjeseci".

Delegacija MMF-a, koju predvodi Ron van Rooden do 19. septembra će boraviti u Bosni i Hercegovini kako bi obavila razgovore u okviru četvrtog pregleda po stand-by aranžmanu.

S predstavnicima Vlade RS-a i njenih institucija vode razgovore od 4.septembra.

Zaključenjem četvrtog pregleda po stand-by aranžmanu trebale bi biti obezbijeđene pretpostavke za povlačenje nove tranše, po kojoj bi RS-u trebalo da bude doznačeno 32 miliona KM.