BiH
4

Rooden: BiH mora sanirati vanjski dug koji je još uvijek na visokom nivou

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Bosna i Hercegovina je napravila značajniji ekonomski oporavak, u prošloj godini zabilježen je rast BDP-a nešto veći od jednog procenta, a u narednoj godini očekuje se da će rast BDP-a biti oko dva posto ukoliko bh. vlasti ostanu opredijeljene za provođenje širokog spektra ekonomskih reformi.

Kazao je to danas novinarima u Sarajevu šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Ron van Rooden prezentirajući preliminarne zaključke članova Misije na kraju zvanične posjete BiH.

On je naglasio da bi država u 2017. ili 2018. godini mogla nastaviti bilježiti porast BDP-a i do četiri posto, ali samo i isključivo ukoliko se nastaviti pozitivan trend provođenja ekonomskih reformi.

No, bez obzira na zabilježene pozitivne pomake države, BiH i dalje zaostaje za razvijenim evropskim zemljama kada je u pitanju oporavak nakon globalne ekonomske krize te je podsjetio da javni dug države iznosi oko 45 posto i pred zemljom je u narednim godinama saniranje vanjskog duga koji je još uvijek na visokom nivou.

Zabrinjavajućom je ocijenio i činjenicu da je u BiH izuzetno visoka stopa nezaposlenosti posebno među mladima jer je čak 60 posto mladih osoba nezaposleno, dodajući da nedostaje i radnih mjesta u privatnom sektoru, a u isto vrijeme ima veliki javni sektor.

"Slabi rezultati tržišta rada predstavljaju odraz niskog nivoa privatnih investicija, posebno direktnih stranih ulaganja, u poređenju sa susjednim zemljama. To je ograničilo potencijalni obim proizvodnje i otvaranje radnih mjesta i doprinijelo je relativno niskom nivou izvoza", konstatirao je Rooden.

Upozorio je da predstavnici vlasti moraju provoditi strukturalne ekonomske reforme jer bez toga zemlja neće ostvariti planirani rast društvenog bruto proizvoda niti smanjiti veliku stopu nezaposlenosti.

Rooden je istaknuo da je veličinu javne potrošnje potrebno smanjiti, a njenu strukturu i kvalitet unaprijediti putem provedbe reforme javne uprave, pokretanja reforme zdravstva, osiguranja održivosti penzionog sistema provođenjem reforme sistema penzija, te poboljšana usmjeravanja socijalne pomoći.

Također je naglasio da je potrebno ojačati kontrolu nad nižim nivoima vlasti i vanbudžetskim fondovima kako bi se osigurala potpuna odgovornost i zaustavilo povećavanje nepokrivenih obaveza, te pristupiti rješavanju problema preduzeća u državnom vlasništvu koja proizvode gubitke.

Šef Misije MMF-a za BiH osvrnuo se i na pitanje reforme tržišta rada podsjetivši da MMF podržava vlasti u BiH u nakani da provedu izmjene zakona o radu, dodajući da MMF nije protiv kolektivnih ugovora nego smatra da oni moraju imati rok trajanja nakon čega se može pregovarati o produženju važenja kolektivnih ugovora.

Najavio je da će članovi Misije MMF-a voditi razgovore o budućem angažmanu u Bosni i Hercegovini koji bi naslijedio postojeći s obzirom da nakon formiranja novih vlasti to treba učiniti, a odobravanje novih zaduženja zavisit će od potreba zemlje i onoga što vlasti u BiH budu provodile.

U međuvremenu, dodao je, osoblje MMF-a će usko koordinirati s drugim međunarodnim institucijama, uključujući Evropsku uniju, Europsku banku za obnovu i razvoj i Svjetsku banku, u pogledu pružanja podrške ekonomskim politikama vlasti.