BiH
12

Romkinje nezadovoljne zastupljenošću u vijećima nacionalnih manjina u BiH

FENA
Indira Bajramović
Indira Bajramović
Na okruglom stolu danas je predstavljena Analiza radne ravnopravnosti u prijemu i djelovanju Vijeća nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine BiH. U to je uključeno i Vijeće nacionalnih manjina Narodne skupštine RS-a i Vijeće nacionalnih manjina Parlamenta FBiH.

Na ovaj način želimo poboljšati položaj Romkinja aktivnim učešćem u javnom i političkom životu, izjavila je za Fenu, Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle i organizatorica okruglog stola.

"Ovaj projekt se provodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Cilj nam je da istražimo zašto nema Romkinja u entitetskim i državnim vijećima nacionalnih manjina. Napravili smo koaliciju šest romskih i četiri neromska udruženja iz Visokog, Kaknja, Viteza, Bijeljine, Sarajeva, Tuzle. Zaključili smo da Romkinje niko ne sprječava da se uključe u vijeće nacionalnih manjina. Ali smo utvrdili da nema kriterija kako se Romkinje predlažu da postanu članice vijeća", istaknula je Indira Bajramović.

Predsjednica Udruženja žena Romkinja dodala je da im niko u entitetima i državi ne govori šta bi trebali uraditi. Uz to su nezadovoljni svojim predstavnicima u vijećima nacionalnih manjina, pošto ih ima najviše iz Sarajeva, a ostali dijelovi BiH nisu zastupljeni.

Romkinje, navodi se u analizi žele da učestvuju više u procesima donošenja odluka u BiH. Ovo pitanje od izuzetne je važnosti za unapređenje pristupa Romkinja i ženskih romskih organizacija u postojeće procese zaštite rodne i manjinske ravnopravnosti.