BiH
0

Romić: Događaji u Ahmićima i Trusini moraju biti vječna opomena

FENA
Narodna stranka Radom za boljitak održala je danas u Mostaru konferenciju za novinare, a u povodu jučerašnjeg obilježavanja obljetnice stradanja Bošnjaka u Ahmićima te Hrvata u Trusini.

"Sve dotle dok se budemo sjećali i naglašavali samo vlastite žrtve, a pri tome zaboravljali i prešućivali zlodjela učinjena drugima, s naše strane ili u naše ime, nećemo biti pomireni ni sa samima sobom, niti s ljudima s kojima živimo i trebamo živjeti, niti sa samim Bogom. Bez takva pristupa nikada neće biti sreće i mira ni u nama samima, niti među nama koji živimo u ovoj lijepoj, napaćenoj zemlji", rekao je tom prigodom Marko Romić.

On smatra da ti tragični događaji moraju biti vječna opomena svakom čovjeku, neovisno o vjeri ili nacionalnoj pripadnosti te poticaj pojedincima i zajednicama da razmisle o vlastitim djelima , a ne povod osobnoj promociji.

Sramotna je činjenica da pri odavanju počasti žrtvama redovito sudjeluju oni koji su svojim ponašanjem u vrijeme rata ili poslije njega zaslužili jedino prezir. Najveći broj tih dežurnih 'polagača vijenaca' bili su ili dezerteri ili su brigu za vlastiti narod sveli na isključivu brigu o vlastitome džepu. Ovakav odnos najvećih političkih i javnih dužnosnika naše zemlje prema žrtvama i zločinima nije ništa drugo do jedan novi grijeh i zločin, kazao je Romić.