BiH
0

Romi na banjalučkom Veselom Brijegu skromno obilježavaju Đurđevdan

FENA
U banjalučkom romskom naselju Veseli Brijeg i ove godine se slavi Đurđevdan, mada skromnije, ali ne i u manje veselijoj atmosferi.

Udruženje Roma “Veseli brijeg” iz Banje Luke je još 4. maja okupilo svoje članove u prostorijama Udruženja gdje je priređen kulturno-zabavni program i organizirano tradicionalno pečenje janjadi.

Na 6. maj oni svoj praznik proslavljaju u krugu porodica, kaže predsjednik ovog udruženja Šaćir Osmanović.

Priznaje da Đurđevdan, koji mnogo znači Romima i koji su slavili njihovi preci, sada je mnogo skromniji zbog loše socijalne situacije.

“Svi smo siromašni. Nekada nam neko pomogne, pa proslavimo praznik, a nekada nemamo ništa. Prije je bilo ljepše. Bilo je svega i muzike, a danas ima samo muzike, ali i nje slabije”, kaže Osmanović.

Na Veselom Brijegu ima samo šest romskih porodica, a u Banjoj Luci živi njih oko 260.

One koji nemaju mogućnosti da proslave Đurđevdan pozivaju na slavlje Romi koji mogu sebi da priušte janje ili nešto bolju trpezu, kaže Osmanović.

Romi se za ovaj svoj najveći praznik svečanije oblače i uređuju, a sve to kao dobrodošlicu proljeću.

Obredi za Đurđevdan uključuju i kupanje u vodi s cvijećem. Voda se prije toga donosi u kuću, a cvijećem se kasnije ukrašava kuća.

Na Veselom Brijegu je u toku izgradnja barake u koju bi trebalo da se useli sedam romskih porodica koji nemaju nikakve uvjete za život.

Bilo je u planu, kaže Osmanović, da se izgradnja barake završi do 6.maja, ali kiše i neki drugi problemi su odgodili završetak radova.

Romska djeca iz Veselog Brijega ove godine su uključena u obrazovni sistem, a neka od njih su išla i na polaganje ispita.