Vjekoslav Bevanda
0

Rokove definisane pismom namjere može mijenjati samo MMF

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, razgovarao je jučer u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, sa šefom Misije za BiH Kostasom Hristuom na čelu (Costas Christou ) i rezidentnim predstavnikom MMF-a za BiH Milanom Cucom, o pregledu provedbe stand by aranžmana BiH s MMF-om.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici federalnog ministra finansija za budžet i trezor, kao ministar pravde u Vladi Federacije BiH Feliks Vidović.

Kostas Hristu je čestitao Bevandi na do sada učinjenom u provedbi stand by aranžmana. Razmijenjena su i mišljenja o ispunjavanju uvjeta koji su dogovoreni Pismom namjere.

Osvrćući se na probleme s neusvajanjem Zakona o plaćama, Hristu je rekao da su svi rokovi koji su precizirani u Pismu namjere jako bitni te da je upravo zbog nepoštivanja rokova i kasnila druga tranša.

”Vi znate kako funkcionira Međunarodni monetarni fond. Ja, niti bilo ko drugi nema ingerencije da pomjera rokove koji su definirani pravnim aktom, niti naša uprava to može uraditi. Sve promjene Pisma namjere moraju da budu na Odboru. Dakle, jedino je odluka Odbora vjerodostojna”, izjavio je Hristu.

Rekao je da ovaj zakon povećava transparentnost u ovoj oblasti jer su sve skale jasno precizirane i da ima podršku sindikata te da konsolidira veliki broj naknada na prihvatljivoj osnovi.

Ministar Bevanda je iskazao zahvalnost MMF-u za razumijevanje i pomoć i naglasio da ćemo nastaviti raditi na odrednicama na koje smo se obavezali Pismom namjere. Naglasio je i značaj usvajanja Zakona o fiskalnoj odgovornosti, kako na entitetskim, tako i na državnom nivou.

Misija MMF-a nastavlja pregled s predstavnicima sektora za dug, budžet i trezor Federalnog ministarstva finansija, kao i s BiH i Republikom Srpskom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.