BiH
0

Roditeljska pažnja: "Za šaku dolara"

Sarajevo-X
U okviru serije kolumni "Roditeljska pažnja" Zoka Ćatić i ovoga puta nam šalje jednu zanimljivu kolumnu koju možete pročitati u nastavku.

«Ješćete zlatnim kašikama…» « Imat' ćete sve benificije…» « Vaša imena će zlatnim slovima biti ispisana u bosanskohercegovačkoj istoriji…»

A niko se nije borio za to. Niti je koga zanimala palamuda referenata za moral i vjerska pitanja. Nakon početnog zanosa patriotizma, kada se uvidjelo da desetogodišnji sin Komandanta logistike ima tri para glanc novih kompleta (različitih) uniformi, a da oni deru posljednje farmerke, stvar se svela na čuvanje guzice onog prvog do u rovu, pa guzice svojih bližnjih, pa daljnjih, pa samim tim i guzice države kao takve…i ovakve.

Države u kojoj su danas, borci najugroženija i najobespravljenija kategorija, ukoliko se uopšte može svrstati u kategoriju. Mnogi borci danas lažu da su bili vani u periodu 92-95. Sramota je reći da si i šta si bio.

Benificije, krediti, zajmovi, pomoći, projekti…postoje i za povratnike, izbjeglice, raseljene, vegeterijance, homoseksualce, davaoce krvi, NVO…ali ne i za borce. Današnja situacija u vojsci, jedinstvenoj iz tri dijela ( u kojem «puši» onaj dio koji se jedini borio za BiH) je malo je reći katastrofalna. Regruti nemaju uslova za ostvarivanje elementarnih ljudskih potreba ( toplu vodu, redovno kupanje, normalnu i propisanu ishranu, higijenske uslove…) a kamoli uslove za vojnu obuku???

I zato, sine ohladi. Ma kakav profesionalac bio. Jebeš Irak. Ne želiš valjda da ti u CV piše da si bio okupator. Jebeš Irak. U čije ime. U ime demokratije idiota koji ne želi potpisati primirje ni u vrijeme Olimpijade, jer mu je izborna godina. Jebeš Irak. U ime svoje države, koja će zarad nekog kredita koji ti nećeš ni vidjeti, a koji će znaš u čijim džepovima završiti, od simbola postati okupator i dupeuvlakač. Jebeš Irak. Zar u ime tri poltrona u liku i djelu troglavog Predsjedništva, što se do neke stvari uvlače, znaš već gdje i kome. Nikad. Jebeš Irak.

Ako već ne možeš izaći na ulice, potpisivati peticije, skupiti pomoć i poslati narodu Iraka, onda ih makar ne jebi za sitnu lovu što se nudi. Jebeš Irak. Preživio si jedan rat. Zašto bi u nekom drugom, zarad tuđih bolesnih interesa, još jednom stavio na iskušenje svoju sreću

To nije tvoj rat. Jebeš Irak. Ovaj je bio naš, pa smo ga svi skupa popušili, za džaba.