BiH
0

Roditeljska pažnja: Ništa, jedno veliko ništa.

Sarajevo-X
U jedanaest revizorskih izvještaja, koliko je trenutno dostupno javnosti, pronevjerenih para, toliko da bi se komotno mogli pokrpiti dugovi penzionerima, ili rudarima, ili da se isplati dug deviznim štedišama Ljubljanske banke (možda da im kompenziraju sokom od borovnice) ali kako se situacija razvija nikom ništa.

Jebi ga, potrošilo se… štaš' sad bezveze ganjat'… ima prečih stvari… Evropa čeka… nema ona vremena da mi sad tu nešta istražujemo… i k'o da je bitno kol'ko je ko… sve je to o istom trošku… Na žalost – izgleda da jest.

Tihić neki dan reče da prekoračenja nije bilo i da je sve u okviru budžeta. Ako On tako kaže, a On je predsjedavajući – onda je tako. Onda je sasvim u okviru budžeta u istom danu u isto auto (Paravčevo, koje će mu kasnije ukrasti i još uvijek ga ne pronaći) sipati pedeset litara različitog goriva. Ako On kaže onda je u okviru. U okvirima sasvim (i svakom normalnom) jasnom bratskog partnerstva.

Nema prekoračenja, kaže, al' kako valjda mi ne bi vidjeli kako oni čuvaju leđa jedni drugima, odmah im ga Tihi složi. «Krivi ste za nehvatanje ratnih zločinaca, neulazak u partnerstvo za mir i najbolje bi bilo da se ukine Republika Srpska.»

Skočiše u taj mah, u RS-u svi k'o jedan (oni inače Samo Složno Skupa Skaču) u odbranu RS-a; istjerati SDA iz Vlade Republike Srpske! I narod zaboravi na izvještaje i silnu lovu potrošenu na sitnosopstveničke jeboguzluke. I šta bi? Ništa, jedno veliko ništa.

Gdje je frka – tu je i on. Majstor za pravit' frku u pogrešno vrijeme. Okruglo 59 po kratkom postupku. Skont'o on - finansiraju oni optužene za ratne zločine. Ko? Oni.

Ma daj, Pedi. Ne bi oni, pa oni su reformisti, demokrate. Ono D između dva S ti znači demokratska. Pa neće valjda demokrate finansirat' osnivača svoje stranke. I čime bi? Parama iz državnog budžeta i resto onim Paravčevim gorivom, Šarovićevim računima koji još uvijek stižu u proračun Predsjedništva BiH? A to, ma jok – rek'o Tihić da nema prekoračenja. I šta sad? Ništa, jedno veliko ništa. Nemamo vremena sad deverat' oko toga. Valja Stari Most otvarat'. Terzić mora ganjat' ukidanje viza «u dogledno vrijeme», a Ivanić mora na put…Opet ? Pa on je za ove vanjske poslove. Bio je i Šaćirbegović. Pa šta? Ništa, jedno veliko ništa. Ma, sve to treba tužit'. Kome? U tužilaštvu, po izvještaju revizora neko klepio tri ćilima. E jebi ga, pa imal' kakva institucija što se bavi kriminalom?

Trebala je biti ali SDAHDZSDS previdjeli živog insana što je glaso Za pa u konačnom zbiru prijedlog nije izglasan. Pa hoće li ponovo glasat'? Šta će bit sad s tim lažiranjem glasanja? Isto što i s parama koje su neopravdano trošene. Ništa, jedno veliko ništa. Dobro de Ćatiću, ne seri više i reci imaš ti šta konkretno ponudit'? Imam. Uvedimo Šerijatski Zakon. Ko je Za nek' digne ruku.

Ukinućemo ga za godinu dana - ako bude ruku da izglasaju.

Zoran Ćatić