BiH
0

Roditeljska pažnja: Istoriju pišu pobjednici

Sarajevo-X
Ne smijem ni da pomislim, ako dočekam, da mi šaka padne historija koja će pisati o našem vremenu. Ne smijem ni da zamislim, lika ili skupinu likova koji će je pisati. Vjerovatno će to po već ustaljenom receptu biti kakva komisija.

Samo ko će činiti tu komisiju... Istoriju pišu pobjednici. Potpisivanjem, meni lično ne tako bliskog Dejtonskog sporazuma, 1995 godine, potpisan je mir, ali ne i proglašen pobjednik, pa samim tim ostaje dilema mogućeg autora istorije.

Činjenica je da je Dejton zaustavio rat, ali je i činjenica, da je donio i nesuvislo državno uređenje, ogroman birokratski aparat (oko 70% ukupnog državnog proračuna odlazi na administraciju), nefunkcionalnu državu i podjele...

Možda ne onakve kakvim su se nadali oni koji su se za to zalagali, ali je njima postavljen odličan preduslov za nastavak projekta Velike Srbije i malo do umjerenog proširenja Hrvatske. U post-dejtonskom periodu, kao direktna posljedica sadržaja sporazuma, rezultirala je brojnim kompromisima koji su na ovaj ili onaj način išli i još uvijek idu na štetu Bosne i Hercegovine i svih onih koji je osjećaju svojom.

Zahvaljujući patronatu međunarodne zajednice i našoj gluposti (tačnije onih koje smo birali), dozvolili smo da nam već danas djeca u školama imaju nacionalne grupe predmeta, što je svjetski presedan (kao i štošta još). Posebna varijanta je definicija "nemili događaj na prostoru ex Jugoslavije" kako zvanično piše u istoriji i historiji i povijesti.

"Nemili događaj" ostavlja prostor Mikereviću da se osjeti uvrijeđenim kada se kaže - genocid u Srebrenici. Kako se situacija razvija, Mikerević i slični mikerevići za desetak godina, tražit će valjda da se genocid u Srebrenici tretira kao masovno samoubistvo nake sekte.

Svečana inauguracija novog predsjednika Srbije, zakazana upravo na 11. juli i evo dok ovo pišem, potvrđeno je da će ispred BiH ovoj svečanosti prisustvovati Paravac, Mikerević, Čavić i Ivanić... Ma može se Tadić materi izvinjavat, vadit, navoditi da je sve slučajno i eto potrefilo se... ali ako iko, izuzimajući nas same, treba znati (a zna) ovaj datum, onda su to upravo oni koji su ovaj genocid i počinili. Da apsurd bude veći, aktuelna politika u federalnom dijelu BiH, perfidno do bola, upravo u vrijeme godišnjice masakra u Srebrenici (i ne slučajno u izbornoj godini), razgalamila se o navodnom specijalnom statusu Srebrenice. Jedni bi da bude distrikt, drugi opet predlažu – centar regije... treći misle da bi svakako trebalo dati Srebrenici posebne ekonomske olakšice. Odreda svi – pozicija i opozicija. Bolesno da bolesnije ne može biti. Zato nema boljeg komentara od onog koji je rekla jedna srebreničanka: "Imali smo mi poseban status – zaštićena UN enklava, pa eto šta nam se desilo."

Na kraju o referendumu za odcjepljenje Republike Srpske, koje se navodno 10. jula održava u RS-u. Potpisivali bi vi molbe za povratak u matičnu vam i jedinu domovinu da se kojim (sretnim) slučajem Dejton potpisivao u proljeće '96. Ko je bio zna o čemu pričam.

Zoran Ćatić