BiH
105

Roditeljima djece s autizmom podrška je potrebna i ostala 364 dana u godini

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas je na Trgu djece Sarajeva organizovana akcija puštanja plavih balona u zrak, u cilju obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Tea Tomić, izvršna direktorica Udruženja za podršku djeci i roditeljima Budućnost i predsjednica skupštine mreže udruženja u BiH Autizam danas, u razgovoru za Klix.ba je pojasnila kako je ovaj dan, u kojem će javnost posvetiti više pažnje osobama koje žive s ovom vrstom poremećaja, pokrenula i inicirala svjetska organizacija Autism Speaks.

"Nažalost, osobe i djeca s autizmom su diskriminirani i na marginama društva. Ono što mi pokušavamo jeste da skrenemo pažnju, kako šire javnosti, tako i omladine, pa i vlasti da se čuje i zna za ovu djecu i poboljša njihova pozicija u našem društvu", kazala je Tomić.

A koliko su građani osjetljivi na ovu temu? Tomić ističe kako su u ovom udruženju pozitivno iznenađeni reakcijama ljudi, što pokazuje i njihova kampanja pod nazivom "I ja volim nekog sa autizmom" koju su pokrenuli na društvenim mrežama. Akciji su se pridružile brojne poznate osobe i građani koji su na ovaj način željeli iskazati podršku ovoj ideji i osobama s autizmom, a fotografije podrške je poslalo više od 2.000 osoba.

"Plava boja, boja neba, je jedno od obilježja ovog dana i nadamo se da podrška neće stati sa ovim danom. Najteže je roditeljima, a njima je podrška potrebna svaki dan, kako ovaj, tako i ostala 364 dana u godini", poručila je Tomić.

Sličnu akciju danas je u Sarajevu organizovala i odgojno-obrazovna ustanova Zavod Mjedenica, o čemu više možete čitati ovdje.

Danas u 12:30 sati ispred glavne poslovne zgrade puštanjem 142 plava balona u zrak i uposlenici Moje Banke su dali svoj doprinos podizanju svijesti o autizmu.