BiH
112

Roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca direktorica prijeti prekršajnim prijavama

Piše: J. H.
Osnovna škola "Sveti Sava" u Kotor Varoši podnijela je Osnovnom sudu Kotor Varoš zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja bošnjačke djece koja ne pohađaju školu u Vrbanjcima jer im nije obezbijeđeno izučavanje nacionalne grupe predmeta.
U saopćenju za javnost roditelja bošnjačke djece navodi se da slanje tog zahtjeva u dane vikenda predstavlja još jedan vid pritiska kako bi roditelji kojima su već oduzeli sva prava poslali djecu na dalje školovanje, koje roditelji nazivaju "nastavkom genocida u obrazovnom procesu".

"Analizirajući poslani zahtjev može se uočiti toliko kontradiktornosti da i srednje obrazovanom pravniku i sudiji neće biti nikakav problem uvidjeti i razobličiti ovu farsu koju radi škola na čelu s direktoricom Slađanom Šubarom", ističe se u saopćenju.

Roditelji ocjenjuju da za njih i njihovu djecu nema veće kazne od toga što uče tuđi jezik i tuđu historiju, te podvlače da "ni po koju cijenu neće odustati od svojih zahtjeva koje za svoju djecu traže na najdostojanstveniji mogući način".

Nedžad Smajlović, otac troje djece koja pohađaju područnu školu u Vrbanjcima, u razgovoru za portal Klix.ba kaže već dvije godine s pravom traže uvođenje grupe nacionalnih predmeta.

"Naša djeca nemaju nijedan od grupe nacionalnih predmeta. Od 264 učenika, 149 su Bošnjaci što je više od 54 posto ukupnog broja učenika. U ovom trenutku devet učenika Bošnjaka idu u školu dok ostala djeca ne idu od polovine juna", kaže Smajlović.

Roditelji su pokušali resornim ministrima, direktorici škole i lokalnoj zajednici skrenuti pažnju na svoje zahtjeve. Ali im je danas od direktorice škole Slađane Šubare stigao samo zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

"Ovo mi vidimo kao neki vid prijetnje. Jedan dio roditelja je zahtjev dobio danas dok će drugi dobiti najvjerovatnije u ponedjeljak. Roditelji su se malo razbili u svojim zahjevima nakon velikih pritisaka. Znate kako je kad vam ukinu dječiji doplatak, prijete vam socijalnom službom i oduzimanjem djece, otuštanjem sa posla...", dodaje naš sagovornik.

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši prije nekoliko dana su uputili dopis OHR-u i OSCE-u te resornom ministru u RS-u Goranu Mutabdžiji, u kojima naglašavaju da se ne plaše sudskih postupaka i prijetnji da će im biti oduzeta djeca, jer ne idu u školu.