BiH
0

Roditelji učenika iz Vrbanjaca odbacuju tvrdnje da je njihov problem ispolitiziran

FENA
Roditelji bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši odbacuju tvrdnje ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije da je njihov problem ispolitiziran, te poručuju da, bez obzira na to što su njihova djeca izgubila ovu školsku godinu, neće odustati od svojih zahtjeva.

Jedan od roditelja Nedžad Smajlović ocijenio je u izjavi za Agenciju Feni da vlasti u Republici Srpskoj nisu imale sluha za rješavanje njihovog problema zbog čega su njihova djeca izgubila ovu školsku godinu.

"Više puta smo slali pozive za razgovor o rješavanju našeg problema predsjedniku i premijerki Republike Srpske, kao i samom ministru Mutabdžiji. Oni su se oglušili na naše pozive za dijalog", ističe Smajlović.

On također očekuje da će se na nivou BiH pronaći rješenje, uz poruku da je i dalje njihov osnovni zahtjev uvođenje nacionalne grupe predmeta u nastavu.

"Ne odustajemo od tog zahtjeva, po cijenu da djeca izgube i narednu školsku godinu", kategoričan je Smajlović.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija izrazio je uvjerenje da će se na nivou BiH pronaći adekvatno rješenje da se ne bi dešavali slučajevi bošnjačkih đaka iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši koji su izgubili školsku godinu, jer nije uvedena nacionalna grupa predmeta na čemu su insistirali odbijajući dolazak na nastavu.

Mutabdžija je danas u izjavi Agenciji Fena rekao da se u ovoj školskoj godini, kako kaže, nažalost, više ništa ne može učiniti za te bošnjačke đake.

"Priča o školi u Vrbanjcima je, nažalost, za nas završena. U aprilu smo i mi se tim pitanjem više nećemo baviti i ostajemo kod ocjena koje smo dali ranije", rekao je Mutabdžija, ponovivši da smatra da je cijeli ovaj problem "ispolitiziran“.

Naveo je da su više puta predstavnici njegovog resora razgovarali s delegacijom roditelja bošnjačkih đaka iz Vrbanjaca, ali, kako tvrdi, bez uspjeha.

Uvjeren je da se ista situacija, da ovi učenici ne krenu na nastavu, neće ponoviti u septembru na početku naredne školske godine.

"Mislim da do toga neće doći, jer ćemo na nivou BiH postići konsenzus o ovom pitanju koje je bilo predmet spora", zaključio je ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija u izjavi Agenciji Fena.

U ovoj područnoj školi u Vrbanjcima ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih je 149-oje Bošnjaka, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.