Sarajevo
0

Roditelji ubijene djece traže da niko ne manipulira njihovim bolom

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. osuđuje i ograđuje se od svakog javnog istupa u medijima NVO "Dječiji pokret mira, ljubavi i prijateljstva" Djeca Sarajeva vezanih za rad i aktivnosti ovog udruženja o realizaciji projekta izgradnje spomen-obilježja i cijene koštanja tog spomenika.

To je danas istaknuo predsjednik Udruženja Sabrija Zimić na pres- konferenciji upriličenoj u Velikom parku. Naglasio je da roditelji ubijene djece u potpunosti podržavaju rad "legitimno izabranog rukovodstva u realizaciji projekta oko izgradnje spomen-obilježja ubijenoj djeci i njihovih drugih planskih aktivnosti".

Istakao je da je u realizaciji projekta spomen-obilježja ispoštovana kompletna zakonska procedura te da je maketa određeno vrijeme bila dostupna javnosti u zgradi Gradske uprave i prezentirana na Skupštini Udruženja u aprilu uz prisustvo više od 500 roditelja.

Naglasio je da je lokaciju za to spomen-obilježje odobrilo Gradsko vijeće na prijedlog Udruženja na čijem je on čelu, a odluku o odabiru rada akademskog vajara Mensuda Keče odabrao žiri sastavljen od stručnjaka raznih profila, te članova Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Zimić je zatražio da se odmah prestane s, kako je kazao, manipulacijom oko broja ubijene djece od spomenute nevladine organizacije, te da se za sve informacije o toj temi svi mogu obratiti na adresu Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Današnjoj pres-konferenciji prisustvovali su i roditelji ubijene djece opkoljenog Sarajeva koji su zatražili da "niko ne manipulira njihovim bolom i patnjom".

Autor spomen-obilježja Mensud Kečo izrazio je razočarenje što je " uopće i moralo doći do ovog obraćanja medijima". Istaknuo je da čistog obraza i duše može reći da taj projekt dobro napreduje, te da će uskoro započeti montaža spomenika.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. osnovano je u februaru prošle godine. U susretu s novinarima danas je naglašeno da je prema njihovim podacima, dosad 513 roditelja ili staratelja dalo saglasnost da se na spomenik upišu imena njihove ubijene djece.