BiH
11

Roditelji traže utvrđivanje odgovornosti i poduzimanje mjera zbog događaja u vrtiću "Kadifica"

Klix.ba
Zbog dešavanja u vrtiću "Kadifica" u kojem je 23.11.2016. godine izašao tripogodišnji dječak kojeg je kasnije pronašla slučajna prolaznica Vijeće roditelja JU "Djeca Sarajeva" održalo je vanrednu sjednicu.

Vijeće roditelja JU "Djeca Sarajeva" od v.d. direktorice Jasmine Čongo traže da, s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja o individualnoj odgovornosti, u roku od 10 dana poduzme sve potrebne aktivnosti i donese odgovarajuće odluke o disciplinskim mjerama prema svim odgovornim licima, kako se ovakvi ili slični događaji ne bi ponavljali.

Vijeće roditelja stoji na stanovištu da, posebno u slučajevima vrtića koji za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja nisu namjenski građeni, sve zainteresirane strukture (roditelji djece, radnici, v.d. direktorica i Upravni odbor JU „Djeca Sarajevo“, lokalne zajednice na čijem teritoriju se nalaze vrtići, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, Vlada i Skupština Kantona Sarajevo) moraju izvući pouku iz ovog slučaja i zajednički pristupiti sistemskom rješavanju problema nedostatka materijalnih i kadrovskih uslova za kvalitetan i nesmetan odgojno-obrazovni rad u svim vrtićima JU "Djeca Sarajeva".

Od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo traže da donese odluku o formiranju tročlane komisije (po jedan predstavnik Ministarstva, JU "Djeca Sarajeva" i Vijeća roditelja JU "Djeca Sarajevo"), čiji će zadatak biti da u roku od 90 dana prikupi sve relevantne informacije o stepenu sigurnosti djece u vrtićima, izvrši obilazak svih objekata u kojima se odvija odgojno-obrazovni rad JU "Djeca Sarajeva", utvrdi činjenično stanje i predloži mjere za otklanjanje nedostataka.

Od radnika u vrtićima JU "Djeca Sarajeva", a posebno od roditelja djece, zahtjevaju strogo poštivanje Programa sigurnosno-zaštitnih mjera i protokola postupanja u rizičnim situacijama u vrtićima JU "Djeca Sarajeva", sa posebnim akcentom na poštivanje pravila i termina za dovođenje i odvođenje djece u vrtić, stalni nadzor nad kretanjem djece u vrtiću, stalno zaključavanje vrtića i druge mjere propisane zakonom.

Podsjećamo, 23.11.2016. godine u sarajevskom naselju Dobrinja starija gospođa pronašla je bosog i za trenutne vremenske prilike neadekvatno odjevenog troipogodišnjeg dječaka. Ispostavilo se da je dječak odšetao iz vrtića, a da tri odgajateljice to nisu ni primijetile.