Prekinuto djetinjstvo
0

Roditelji prstima milovali postamente tražeći imena svoje ubijene djece

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Desetine ruku na postamentima s imenima 521 djece ubijene u opkoljenom Sarajevu, suze, cvijeće i pokoji jecaj koji s vremena na vrijeme nadglasa tužnu muziku sa zvučnika. Na video zidu prolaze imena i godišta djece kojoj su meci, granate i snajperski hici prekinuli djetinjstvo.

Roditelji najprije grozničavo prstima traže imena svoje djece na postamentima kao da ih miluju, dok drugi gledaju imena koja se emitiju na video zidu. Kad nađu ime, dugo se zagledaju i plaču, na licu im se potom na tren pojavi neki neobičan smiješak, i sa suzom u oku se odmiču. Pronalazak imena djeteta na postamentu ili tren na video zidu, mnogo im znači, iako njihovu djecu niko ne može vratiti.

"Je li bio tvoj mali?", pita jedna od prisutnih majki čovjeka koji naslonjen na drvo posmatra video zid.

"Nije, nisam ga vidio. Ali vidio sam tvog. Bio je odmah na početku!", saopštava joj i zajedno nastavljaju gledati imena ubijene djece na video zidu.

Na postamentu ispred spomenika djeci opkoljenog Sarajeva danas je 521 ime, i na žalost, postament nije konačan: nakon što se spisak kompletira, na postamentu će biti više od 1300 imena djece koja zbog fašizma za koji se mislio da je pobijeđen još 9. maja 1945. nisu dočekali današnji Dan pobjede nad fašizmom.