Osnovna škola Vrhbosna
0

Roditelji prihvatili novu učiteljicu, prvačići će danas u školu

Piše: N. Jamaković
Osnovna škola Vrhbosna
Osnovna škola Vrhbosna
Nakon što dva dana nisu išli u školu, osamnaest prvačića Osnovne škole Vrhbosna u Sarajevu danas će ipak sjesti u školske klupe, budući da su poslije razgovora sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo njihovi roditelji prihvatili imenovanje nove učiteljice.

Potvrdila je to u razgovoru za Klix.ba stručna savjetnica u Ministarstvu Nihada Čolić. Roditelji u prethodna dva dana nisu slali djecu u školu izražavajući protest zbog toga što je menadžment škole zamijenio učiteljicu Denisu Kuhinju, koja je počela voditi odjeljenje I-2, te nakon raspisivanja konkursa imenovao novu učiteljicu Amelu Zeković. Smatrali su kako nema pedagoške opravdanosti da se mijenja učiteljica i na taj način negativno utječe na njihovu djecu. Ipak, predstavnici Ministarstva su jučer razgovarali sa roditeljima i uvjerili ih da je sve urađeno u skladu sa zakonom te su roditelji odlučili danas poslati djecu u školu.

Zabrinutost roditelja

"Osim što im je bilo neprihvatljivo mijenjanje učiteljice na samom početku školovanja njihove djece, već nakon prvog polugodišta, roditelji su također bili zabrinuti da će na kraju ove školske godine ponovo biti zamijenjena i nova učiteljica, budući da je ona primljena na period do 15. augusta, dokad važi saglasnost Ministarstva za to radno mjesto. Međutim, mi smo roditelje uvjerili da uopće ne mora značiti da nova učiteljica neće nastaviti raditi i nakon tog datuma, te da je taj rok samo formalnost kojom se ispunjavaju zakonski propisi", kazala je za Klix.ba Nihada Čolić.

Ona je dodala kako je za imenovanje i upošljavanje nastavnika odgovoran isključivo menadžment škole te da je nakon provjera utvrđeno da je u ovom slučaju ispoštovana zakonska procedura, što je i rečeno roditeljima.

"Ministarstvo je, upravo zbog ovakvih situacija, u proteklim danima donijelo novi Pravilnik sa kriterijima za prijem uposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i on je stupio na snagu 24. januara. Učiteljica Amela Zeković je primljena na posao prije tog datuma, a pri njenom upošljavanju nije bilo povreda zakona. Međutim, Pravilnik smo donijeli kako bi zapošljavanje u odgojno-obrazovnim ustanovama u budućnosti bilo što transparentnije i sa vrlo praktičnim sistemom bodovanja kandidata", kazala je Čolić.

Slična situacija bila 2008.

Inače, našu redakciju su kontaktirali i neki od roditelja čija djeca idu u OŠ Vrhbosna te su nam kazali kako je 2008. bila slična situacija u ovoj školi kada su u jednom polugodištu promijenjene tri učiteljice te su se i tada roditelji pobunili, mada nije bilo bojkota nastave. Također, bilo je, kako su nam rekli, situacija i da se u kratkom roku promijene tri profesora fizike i sl. To su, kažu naši sagovornici, bili neki od razloga što su roditelji tako jedinstveno odlučili ovog puta ne slati svoju djecu u školu, jer su željeli da se takve situacije i praksa mijenjanja nastavnika zaustave.

Direktor škole Mirsad Lelo ranije je u razgovoru za naš portal tvrdio da je imenovanje nove učiteljice Amele Zeković provedeno u skladu sa zakonom te da je bojkot roditelja neprimjeren.