BiH
0

Roditelji odlučni: Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva preko puta bivše robne kuće

FENA
Klub roditelja ubijene djece Sarajeva i članovi "Dječijeg pokreta mira, ljubavi i prijateljstva – djeca Sarajeva" održali su danas u Sarajevu treći sastanak koji je rezultirao jedinstvenim zaključkom da i dalje ostaju čvrsto pri svom prvobitnom stavu u vezi sa izgradnjom spomen-obilježja u Sarajevu.

Naime, roditelji, članovi pomenutog Kluba ostaju odlučni u svojoj namjeri da spomenik ubijenoj djeci Sarajeva nosi naziv "Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva" te da bude smješten iza fontane u praku preko puta srušene Robne kuće "Sarajka".

Organizator Pokreta i projekta izgradnje spomenika Ivana Mostarac kazala je za FENU kako su roditelji ubijene djece isključivi u vezi sa lokacijom i nazivom spomenika te da, bez obzira na postojeće opstrukcije u vezi sa njegovim nazivom i lokacijom, neće odstupiti od svojih zahtjeva.

"Roditelji ubijene djece Sarajeva jednostavno ne žele da spomenik i imena njihove djece budu sakriveni iza neke zgrade. Spomenik će biti izgrađen pod nazivom i na lokaciji koju oni traže ili se ne treba ni postavljati", istaknula je Mostarac. Dodaje kako Klub za izgradnju spomenika posjeduje saglasnost Vakufske direkcije, koja je vlasnik zemlje na lokaciji preko puta bivše Robne kuće, te Općine Centar.

Ona pojašnjava da su članovi Kluba roditelja tražili sastanak sa gradonačelnicom Grada Sarajeva Semihom Borovac, obzirom da je izgradnja spomenika stavljena u nadležnost Grada, kako bi obrazložili svoje zahtjeve i to pitanje konačno riješili.

Početkom naredne sedmice u Gradskoj upravi će se održati sastanak članova Organizacionog odbora za izgradnju spomenika, na kojem se očekuje donošenje konačne odluke.

Kako pojašnjava Mostarac, sporno pitanje u vezi sa spomenikom jeste njegov naziv, za koji poslanici SDP-a u Gradskom vijeću traže brisanje riječi "ubijenoj" i "opkoljenog", te predlažu druge lokacije. Ponuđene su dvije alternative – prostor na bočnoj strani nove zgrade BBI banke te prostor iza Druge gimnazije.

Klub roditelja ubijene djece Sarajeva broji oko 2.000 članova.