BiH
176

Roditelji iz Srebrenice bojkotovat će đačke knjižice, od septembra djeca više neće na nastavu

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Roditelji djece koja pohađaju osnovne škole u Srebrenici, Janji i Konjević Polju bojkovat će dodjelu đačkih knjižica zbog odrednice "bošnjački jezik", potvrdio je za Klix.ba predstavnik roditelja iz Srebrenice Alija Tabaković.

"Jučer je održan posljednji sastanaka roditelja na kojem je donesen zaključak da se bojkotuje preuzimanje školskih dokumenata, odnosno đačkih knjižica ukoliko ne bude udovoljeno našem ultimativnom stavu da se u knjižice upiše naziv jezika 'bosanski', izjavio je Tabaković.

Ističe kako i dalje ostaju pri stavu podnošenja krivičnih prijava protiv direktora srebreničke osnovne škole i ministra prosvjete i kulture Republike Srpske te da, ukoliko ne bude udovoljeno zahtjevu za upisom "bosanskog" jezika u knjižice, bošnjačka djeca od septembra neće više pohađati nastavu u osnovnoj školi u Srebrenici. Podjela knjižica u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici održat će se 24. juna.

Samir Baćevac, delagat Vijeća naroda Republike Srpske i predstavnik roditelja iz Janje zastupa isto mišljenje te u izjavi za Klix.ba navodi kako i djeca iz ovog mjesta neće doći na podjelu knjižica 30. juna zbog sporne odrednice "bošnjački jezik“.

"Djelujemo u istom smjeru kao i roditelji iz Srebrenice. Sve je bilo u najboljem redu do 1. juna, kada je donesena odluka da u knjižicama ne piše 'bosanski jezik'. Sve je krenulo od Milorada Dodika i ovo je direktno njegova odluka“, rekao je Baćevac.

Oba sagovornika napominju kako neće odustati od najavljenih tužbi protiv direktora škola i resornog ministarstva RS-a. Njihove stavove podržava i Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica, koji je prema riječima Alije Tabakovića, jučer prisustvovao sastanku kao načelnik i roditelj.

Inače, nastava u školskoj 2015/2016. godini danas je završena u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici u koju posljednjih pet dana nije dolazila većina đaka bošnjačke nacionalnosti. Prema navedenim odlukama, bez knjižica bi trebalo ostati 280 bošnjačkih đaka u Srebrenici, što predstavlja 60 posto svih učenika Prve osnovne škole u Srebrenici.

Zaključak roditelja je jasan: bošnjačka djeca neće napustiti ovu školu, a ako je potrebno da pod istim krovom budu dvije škole, onda će tako i biti.