BiH
15

Roditelji iz Konjica: Prestanite bacati lug u oči, učenici moraju imati grijanje

Klix.ba
Na inicijativu tri majke čija djeca pohađaju nastavu u hladnim učionicama Srednje mješovite škole Konjic sinoć je u UO Oaza upriličen sastanak 30 roditelja.

Više od 500 učenika Srednje škole Konjic protestovalo je prošle sedmice ispred zgrade općine Konjic zbog hladnih radijatora u svojoj školi, dok je njih stotinjak svoj glas diglo u prvoj smjeni.

Učenici su odbili otići na nastavu jer su im učionice hladne i ne mogu normalno pratiti nastavu. Predstavnici sindikata preduzeća Energetika izjavili su da sekretar općine Konjic Fadil Tatar svojim posljednjim izjavama u javnosti baca lug u oči svima i da je isključivi krivac većinski vlasnik preduzeća Energetika, a to je općina Konjic.

Postavili su pitanje kome je u interesu da se baci u stečaj ova firma i uništi jer može sama od sebe da živi.

"Problemi preduzeća Energetika prelili su se na svetinju, a to su naša djeca i roditelji su večeras odlučili da neće sjediti skrštenih ruku, igrati se ping-ponga između općine Konjic i nadležnog Ministarstva obrazovanja HNK", rečeno je sinoć.

Prisutni su osudili ponašanje OV Konjic, nastavnika i menadžmenta škole, a posebno su kritikovani članovi Vijeća roditelja ove škole.

Majka Lejla Halilović rekla je da je općina Konjic, prema njenim saznanjima, spremna sanirati oštećeni kotao u školi čija je procjena troškova od 10.000 do 15.000 KM, ali da nadležno ministarstvo mora platiti naftu u visini od oko 40.000 KM za zagrijavanje.

Na sastanku je odlučeno da će danas u 16 sati organizovati hitan sastanak roditelja, učenika, nastavnika i predstavnika Školskog odbora, menadžmenta škole, predstavnike firme Energetika, predstavnika općine Konjic i preduzeća Igman Konjic i drugih. Realizacija zaključaka povjerena je grupi roditelja u sastavu: Đenana Litrić, Ilvana Bakoš, Refik Kozić, Mustafa Kurtić, Lejla Halilović, Merima Šabić, Amna Avramović, čije aktivnosti će koordinirati majka Ramiza Tabak.

Pored brojnih roditelja, sastanku su po pozivu prisustvovali i predstavnici sindikata preduzeća Energetika, Radija Konjic i aktivisti Volontera i prijatelja Konjica.