Bunt u Tuzli
23

Roditelji: Inicijativom o ukidanju škole "Jala" kršite prava djece

Klix.ba
Plan Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kojim se predviđa ukidanje Osnovne škole Jala, šokirao je blizu 500 učenika i njihovih roditelja. Učenici govore kako neće ići u drugu školu, a svoje parole postavljaju u školskom holu. Roditelji, pak, negoduju što resorno ministarstvo ne poštuje prava onih na kojima svijet ostaje.

"Inicijativom o ukidanju resorno ministarstvo krši prava i ugrožava sigurnost onih o čijim bi se pravima trebalo najviše brinuti. U ophođenju prema djeci pokazujemo svoje pravo lice. Naša djeca trebaju zaštitu, jer se vrijednosti njihovih životnih šansi ovakvim nehumanim postupcima umanjuju, a njihova prava krše te smo kao roditelji dužni da ih zaštitimo i omogućimo im normalno i zdravo životno okruženje. Stoga se pozivamo na Konvencije o pravima djeteta u kojima stoji: 'Sva prava važe bez iznimke za svako dijete. Obaveza je svake države da djecu zaštiti od bilo kakve forme diskriminacije' i 'Kod donošenja političkih, pravnih i društvenih odluka najprije se moraju u obzir uzeti interesi djeteta', navodi se u otvorenom pismu Vijeća roditelja.

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK namjerava Akademiju dramskih umjestnosti i smjerove Farmaceutskog i Filozofskog fakulteta izmjestiti iz nekadašnjeg Doma Armije i smjestiti u OŠ Jala. Osamnaest odjeljenja, oko 500 učenika, prema planu ministarstva bilo bi premješteno u OŠ Novi Grad, a u Dom Armije bi uselio Općinski sud u Tuzli. Međutim, takvoj inicijativi su se usprotivili učenici i njihovi roditelji, a rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović je izjavio kako ta institucija nije tražila prostorije OŠ Jala, a i u Općini Tuzla ne podržavaju prijedlog resornog ministarstva.