Rezultati istraživanja
0

Roditelji imaju povjerenja u vjeroučitelje

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Rezultati istraživanja o radu vjeroučitelja u školskoj 2010./2011. godini te poređenje ovih pokazatelja s onima iz prethodnih godina koje je provela Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZBiH) svjedoče o pozitivnim tendencijama na planu educiranosti vjeroučiteljskog kadra te njihovom ukupnom društvenom angažmanu.

Ovo je istaknuto danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o aktuelnim trendovima i i uopće statusu vjeroučitelja u odgojno-obrazovnim ustanovama u BiH govorili rukovoditelj Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Muharem ef. Omerdić i stručni saradnik u ovoj službi za sektor vjeronauke mr. sc. Nezir Halilović.

Iznesenu ocjena u vezi sa stanjem u pogledu stručne spreme vjeroučiteljskog kadra u osnovnim i srednjim školama ilustrirana je podacima o tome da je 1999. svega 8,48 posto vjeroučitelja bilo s viskom školskom spremom, a da je taj procent u 2009. porastao na 47,55 posto, s tendencijom rasta.

Kako je rečeno, istraživanje na uzorku koji obuhvata 51,45 ukupnog broja aktivnih vjeroučitelja svjedoče i o rastu povjerenja roditelja u njihov rad te o percepciji vjeroučitelja da se radi o društveno korisnom angažmanu, koji je propraćen i značajnim udjelom humanitarnih i uopće vannastavnih aktivnosti.

Prema rezultatima istraživanja, prosječna ocjena iz predmeta vjeronauka je 4,38 za proteklu školsku godinu, a kreće se u rasponu od 4,1 do 4,54 posmatrano po muftijstvima.

Ono na čemu, prema rezultatima istraživanja, ubuduće treba insistirati jeste unapređenje nastavnog plana i programa, kao i angažman na poboljšanju kvaliteta udžbenika vjeronauke.

Odgovarajući na novinarski upit o najavljenoj anketi u vezi s odabirom pohađanja nastavnog predmeta vjeronauka, društvo/kultura/religija, odnosno kultura religija (u srednjoj školi) ili nepohađanja nijednog od dva navedena nastavna predmeta, ef. Omerdić je kazao kako je stav Rijaseta da treba istrajavati na poštivanju važećih zakona.

Dodao je da je važno da postoji alternativa te da je Rijaset spreman pomoći na tom planu, "ali da se to ne može pozivajući se na zakon koji nije donesen".

Omerdić je ocijenio da je važno da se u cijelosti regulira pitanje vjeronauke, te "da saradnja na tom planu s resornim kantonalnim ministarstvom i ministrom bude kontinuirana".