BiH
9

Roditelji i djeca iz Konjević Polja 14. dan pred OHR-om

FENA
Roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja su 14. noć zaredom prespavali u improvizovanom šatorskom naselju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu da bi od međunarodne zajednice dobili odgovor da li bošnjačka djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.
Foto: FENA
Foto: FENA

Roditelji pozivaju visokog predstavnika Valentina Inzka da što prije pronađe rješenje problema da bi njihova djeca mogla nastaviti školovanje.

Jučer su imali sastanak s Inzkom, ali nisu uspjeli naći rješenje, nadaju se da će danas situacija biti drugačija te da će dobiti bilo kakvu uputu ili obećanje. Danas, također, imaju najavljen sastanak u popodnevnim satima.

Jutros su predstavnici roditelja otišli na sastanak u OSCE gdje će ponoviti svoje probleme i rješenja za njih.

Foto: FENA
Foto: FENA

Muhizin Omerović, jedan od roditelja, kazao je Agenciji Fena da ukoliko danas i sutra ne bude ponuđeno neko rješenje za njihove zahtjeve da će svim ambasadama poslati zahtjeve da ih kolektivno isele, jer u BiH, navodi, ne mogu ostvariti svoja prava.

Roditelji i djeca iz Konjević Polja su već 14 dana pred zgradom OHR-a u Sarajevu, roditelji spavaju u šatorima, a djeca preko noći, zbog hladnoće, budu smješena u osnovnoj školi na Ilidži.

Foto: FENA
Foto: FENA

Jutros su doručkovali zahvaljujući okolnim stanarima.

Djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Također, nastavu ne pohađaju ni djeca bošnjačke nacionalnosti iz Kamenice i Drinjače kod Zvornika.