BiH
168

Roditelji djece iz Vrbanjaca pozvani na sud u svojstvu okrivljenih

FENA
Škola u Vrbanjcima
Škola u Vrbanjcima
Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši ukazali su danas da su, nakon niza pritisaka i ucjena, nastavljeni napadi na njih, a najnoviji je poziv da se jave u sud u Kotor-Varošu u svojstvu okrivljenih.

U pozivu, koji su stavili medijima na uvod, iz Osnovnog suda Kotor-Varoš pozivaju da se 30.oktobra "odazovu na usmeni pretres radi ispitivanja u svojstvu okrivljenog u prekršajnom postupku zbog prekršaja iz Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju“.

Roditelji u pisanom reagiranju navode da je pritisak na njih nastavljen, pozivajući ih kao okrivljene zbog traženja svojih prava, a koja su zagarantovana i Ustavom i Zakonom.

"Mi, roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca, već nekoliko godina se bezuspješno borimo za prava koja su nam zagarantovana i ustavima i zakonima i entiteta Republika Srpska i države Bosne i Hercegovine. Do sada smo bili izloženi velikim pritiscima i ucjenama od vlasti RS-a: medijski pritisci, oduzimanje dječijeg doplatka, prijetnje kaznama, prijetnje oduzimanjem djece, gubitkom školske godine, prijave policiji itd.", navode.

Početkom nove školske godine diskriminacija koja se provodi nad njima i njihovom djecom u školi je, kažu, nastavljena, a i napadi intenzivirani, te podsjećaju da im se ne ovjeravaju zdravstvene knjižice djece jer se uvjetuju školskim potvrdama.

"Nažalost, u svojoj borbi smo bili i ostali usamljeni, potpuno prepušteni aparthejdu koji provodi vlast u RS-u. Međunarodna zajednica je ovaj period prespavala ili se uglavnom ponašala kao advokat vlasti, ali ako se vratimo nekoliko godina unazad to nas i ne treba čuditi. Čudi nas, međutim, da su bošnjačke političke partije samo nijemo posmatrale našu patnju i čuvale svoje fotelje “mukom” stečene, a uredno pravili dilove s vlastima Republike Srpske. Čudno što su nas ostavili, ali je još čudnije što na cjedilu ostavljaju i svoje ljude koji su na određenim pozicijama u RS-u i njima ne pružaju nikakvu pomoć", stoji u reagiranju roditelja djece iz Vrbanjaca.

Na predstojećim izborima mnogi će, dodaju, željeti iskoristiti njihovu muku i promovirati sebe i svoju politiku kao onu “pravu”, počevši od srpskih stranaka "kojima u RS-u trebaju glasovi Bošnjaka da bi bili srpski članovi Predsjedništva BiH, do raznoraznih bošnjačkih kojima se odjednom otvore vidici i ugledaju BiH veću od one koju su do sada gledali, od Marijin-Dvora do Baščaršije“.

Dodaju da su "tužni, umorni, iscrpljeni, ali ponosni roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca“.