BiH
11

Roditelji djece iz Vrbanjaca: Negativnu odluku suda smo očekivali, ali mi nikada nećemo odustati

Piše: S. H.
Škola u Vrbanjcima
Škola u Vrbanjcima
Osnovni sud u Kotor Varoši donio je presudu kojom je odbijen zahtjev roditelja da njihova djeca u školi u Vrbanjcima pohađaju nacionalnu grupu predmeta po programu iz FBiH. Osim toga u presudi stoji da nije bilo diskriminacije i narušavanja ravnopravnosti, kada su u pitanju bošnjačka djeca.

Odlukom Osnovnog suda u Kotor Varoši roditelji djece nisu iznenađeni, te ističu kako su tako nešto i očekivali, ali da odustati neće nikada. Riječ je o prvostepenoj presudi, u kojoj se navodi da roditelji moraju platiti oko 7.000 KM sudskih troškova.

"Smatram da priča oko tih nekih sudskih troškova koje će roditelji navodno morati platiti u ovom trenutku nije bitna, jer se skreće sa suštine problema. Ja još uvijek nisam dobio presudu, ali sam siguran da ćemo Okružnom sudu u Banja Luci podnijeti žalbu, pa će onda oni nama morati platiti sudske troškove", istakao je u razgovoru za Klix.ba Haris Kaniža, koji zastupa roditelje bošnjačke djece iz Vrbanjaca.

Zbog diskriminatorskog odnosa vlasti u RS-u, i nedozvoljavanja nacionalne grupe predmeta za djecu bošnjačke nacionalnosti, oko 70 djece iz Osnovne škole "Sveti Sava" u Vrbanjcima, trenutno pohađa instruktivnu nastavu u Kotor Varoši, što finansira Vlada FBiH.

Političari nedovoljno uradili da pomognu djeci u Vrbanjcima

"Mi nismo nimalo iznenađeni odlukom suda, našu borbu ćemo nastaviti tako što ćemo uložiti žalbu, i nećemo odustati dok se ne izborimo za naša prava. Nama mnogo znači jer imamo podršku i međunarodne zajednice. Prije nekoliko dana u posjetu nam je dolazi Jonathan Moor, ambasador OSCE-a u BiH, koji nam je dao podršku i čestitao na našoj borbi", izjavio je za Klix.ba Nedžad Smajlović, predstavnik roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca.

Smajlović je dodao da je uz određene izuzetke, razočaran ponašanjem bošnjačkih političara jer nisu dovoljno uradili da se pomogne djeci u Vrbanjcima u borbi za njihova prava.

"Kada je u pitanju sama presuda suda u Kotor Varoši, ona je bez dileme političke prirode, što se vidi iz obrazloženja jer se prvo navodi da postoji kršenje prava, a onda u nastavku se kaže da nema kršenja prava i diskriminacije. Sud je u nekim ranijim odlukama također utvrdio osnovanost tužbe, ali sada se suočavamo sa apsurdom", naglasio je Kaniža.

Rok za podnošenje žalbe je 30 dana od trenutka prijema presude.

S druge strane ništa bolja situacija nije ni u Konjević Polju, gdje se zbog identičnog problema također održava instruktivna nastava.

"Veoma je važno da o ovim problemima konstantno pričamo, jer ova tema je aktuelna već tri godine. Ono što zabrinjava je činjenica da ministar obrazovanja iz RS-a uopće ne želi razgovarati o ovim problemima. Nije samo problem nacionalna grupa predmeta, jer u manjem bh. entitetu trenutno imamo problem cijelog obrazovnog sistema", istakla je za Klix.ba Nihada Čolić, koordinatorica instruktivne nastave za učenike iz Konjević Polja.