BiH
0

Roditelji djece iz Vrbanjaca ne boje se sudskih postupaka i prijetnji

FENA
Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši uputili su dopis OHR-u i OSCE-u te resornom ministru u RS-u Goranu Mutabdžiji, u kojima naglašavaju da se ne plaše sudskih postupaka i prijetnji da će im biti oduzeta djeca, jer ne idu u školu.

Navode da to još samo jedna u nizu prijetnji koje roditelji Bošnjaci doživljavaju u borbi za ostvarivanje zakonskih prava, da im djeca uče nastavu u skladu s nacionalnom grupom predmeta.

U dopisu OHR-u i OSCE-u citiraju izjavu Mirjane Petrušić, socijalne radnice Centra za socijalni rad Kotor Varoš.

"Ako nas sud pozove mi ćemo se u slučaj uključiti, kako bi dali svoj stav da li postoji zanemarivanje djece od strane roditelja. Bude li se to utvrdilo, sud u skladu sa zakonom osim izricanja novčane kazne, u cilju zaštite djece mora donijeti odluku kojom se nalaže izuzimanje djece i njihov smještaj ili u za to predviđene ustanove ili u drugu porodicu", stoji u citiranoj izjavi socijalne radnice.

Roditelji bošnjačke djece navode da im se svaki dan upućuju prijetnje, od predsjednika RS-a, ministra prosvjete, direktora škole, centra za socijalni rad, a niko ništa ne poduzima kako bi ispoštovao njihovo zakonsko i Ustavom zagarantovano pravo.

Predstavniima OHR-a i OSCE-a ukazuju da neće dozvoliti da neko nad njima, nakon svega što su proživjeli u proteklom ratu, provodi teror, da ih kažnjava i raznoraznim oblicima pritisaka nastoji ubiti i onaj posljednji trun dostojanstva koji im je ostao.

"Naprotiv, borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima za očuvanje našeg ljudskog dostojanstva", naveli su roditelji đaka Bošnjaka iz Vrbanjaca.

Dopis su uputili i ministru prosvjete i kulture RS-a Goranu Mutabdžiji u kojem navode da treba da prestane da im prijeti, obmanjuje javnost i da napokon počne da radi svoj posao.

Podsjećaju ga da je jedno dogovarao na sastancima, a drugo radio na terenu.

Primjer za to je sastanak u Banjoj Luci kada je dogovoreno uvođenje bosanskog jezika u punom kapacitetu i uvođenje ostalih predmeta iz nacionalne grupe postepeno, ali da je Mutabdžija 24 sata kasnije odustao od tog dogovora i ponudio još jedno diskriminatorsko riješenje, a to je uvođenje fakultativno jednog sata bosanskog jezika za bošnjačku djecu.

I ministru Mutabdžiji ponavljaju da nema te kazne, prijetnje i ucjene koja može biti veća i gora od toga što su bošnjačka djeca prisiljena da uče tuđi jezik, tuđu historiju i ostale predmete iz nacionalne grupe predmeta.

"Drago nam je što će sve, i pored naše najbolje namjere da se ovo pitanje riješi na dostojenstven i kulturan način, završiti na sudu i dobiti sudski epilog, a sve na vaše insistiranje", naveli su u dopisu resornom ministru RS-a.

Mutabdžiju pozivaju da ispuni njihove zahtjeve, omogući djeci povratak u školske klupe i da prestane biti pokrovitelj diskriminacije u školama.

"Ukoliko to niste u stanju uraditi ili od nekoga ne smijete to učiniti, kao što ste nam spominjali na sastancima, onda jasno kažite od koga to ne smijete uraditi i časno i pošteno podnesite ostavku na vašu funkciju, a neka tu nezahvalu ulogu preuzme neko drugi", stoji u dopisu roditelja iz Vrbanjaca.

Demanitaju i ministrove tvrdnje o broju djece koja su krenula u školu te podsjećaju da time nije riješen problem, nego samo uplašeni povratnici, kojima je ukinut dječiji doplatak, a sada im se još prijeti i sudskim postupcima.

"Gospodine Mutabdžija jutros, osim 150 promrzlih roditelja koji su po mećavi došli pred školu u Vrbanjce da iskažu svoje nezadovoljstvo, nijedno novo dijete nije došlo u školu", naveli su dopisu.