BiH
0

Roditelji desetoro djece opet tražili pomoć pred zgradom Vlade FBiH

FENA
Sabahudin Spahić i njegova žena Zlatka iz sela Podvinci u općini Visoko danas su sa svoje desetoro maloljetne djece ponovno nakon tri sedmice dolazili pred zgradu Federalne vlade u Sarajevu ističući da od vlasti traže da im osiguraju redovnu socijalnu pomoć.

Prema izjavi novinarima Sabahudina Spahića, porodica je socijalno ugrožena jer je on invalid, radnik na čekanju u Rudiniku "Breza", a za desetoro djece, od kojih su devetoro đaci, ne ostvaruje ni dječiji doplatak. Sabahudin tvrdi da njegova porodica živi od onoga što posiju na zemlji te od neznatnog mjesečnog iznosa od rudnika i od pomoći dobrih ljudi. Nekad bude i pomoći od institucija, ali ne i redovne socijalne pomoći, riječi su Sabahudina, oca ove porodice.

Direktor Centra za socijalni rad u Visokom Šaćir Čelebić, tvrdi, pak, da je ovoj ustanovi slučaj Spahić dobro poznat i da je Centar i dosad pomagao Spahićima kao nijednoj drugoj porodici.

Ustanova na čijem je Čelebić čelu (i ne samo ona) mnogo puta je dosad izlazila ususret Spahićima znatnom novčanom pomoći, uključivanjem u rješavanje stambenog pitanja, u liječenju bolesne kćerke, zbrinjavanju majke s djecom kad je dolazilo do poremećenja porodičnih odnosa te učešćem u drugim vidovima zbrinjavanja, tvrdi direktor.

Međutim, dodaje on, Spahić manipuliše djecom i dolaskom pred zgradu Federalne vlade želi stvoriti utisak da mu niko ne pomaže.

Čelebić ističe i da je Spahiću u međuvremenu odobren dječiji doplatak za koji je aplicirao te da će ga porodica dobiti s izostatkom. I u ovom trenutku je za njih, kao i za devet drugih porodica na visočkom području, osigurana novčana podrška od 500 KM, ali umjesto da Sabahudin dođe u Centar da preuzme novac, on odlazi u Sarajevo, tvrdi direktor visočkog centra za socijalni rad.

S obzirom na to da su supružnici Spahić ponaosob mlađi od 65 godina, ukoliko bude utvrđeno da su radno nesposobni, porodica može ostvariti i redovnu socijalnu pomoć, riječi su Šaćira Čelebića.