BiH
9

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca: "Gospodine Dodik, hvala na pozivu, ali..."

FENA
Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši danas su ponovo pozvali entitetskog predsjednika Milorada Dodika da se razgovorima riješi pitanje obrazovanja njihove djece po nastavnom planu i programu entiteta Republika Srpska, sa uključenom nacionalnom grupom predmeta.

U pisanoj reakciji podsjećaju na brojne pozive na razgovor koje su upućivali Dodiku i premijerki Željki Cvijanović, ali nisu dobili odgovor.

"Gledajući vašu pres-konferenciju sa novim šefom OSCE- u BiH Jonathanom Moorom, ne možemo da vjerujemo da ste to vi, naš predsjednik, tako blag i umjeren u svojim izjavama. Do tolike mjere raspoloženi za dijalog i razgovor da ste nas pozvali da svoju djecu pošaljemo u školu i kazali da se svi problemi mogu riješiti razgovorom i bez pritisaka" stoji u saopćenju roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca.

Podsjećju Dodika da su prije bojkota nastave, pune dvije godine, pokušavali razgovorima riješiti problem diskriminacije svoje djece, ali nažalost bez uspjeha.

"Stoga smo bili prisiljeni na vrlo težak i nepopularan potez, odnosno bojkot nastavnog procesa i u tom bojkotu smo naravno najviše oštećeni mi i naša djeca. Nažalost ni gubitak školske godine za našu djecu za vas ništa nije značio, tako da smo ponovo i u ovoj školskoj godini prisiljeni nastaviti bojkot nastave. Također vas podsjećamo da smo vas nekoliko puta pozivali da razgovaramo o našim problemima, ali naravno nikada nismo dobili čak ni odgovor na naše pozive - navode", istakli su.

Navode i to da ne smiju dozvoliti da njihova djeca izgube još jednu školsku godinu i da su poduzeli sve korake da im organizuju instruktivnu nastavu, iako znaju, kako navode, da to nije dobro rješenje i da bi najbolje bilo kada bi njihova djeca zajedno sa drugom djecom krenula u školu u Vrbanjcima.