Ministarstvo za obrazovanje KS
81

Roditelji, 150 sati predškolskog obrazovanja za vašu djecu je obavezno

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo poziva sve roditelje djece koja trenutno nisu obuhvaćena Obaveznim predškolskim programom da se obrate JU Djeca Sarajeva ili bilo kojoj privatnoj predškolskoj ustanovi, koja se vodi u Registru predškolskih ustanova, da upišu svoje dijete u Obavezni program, kako bi bili u mogućnosti dobiti Uvjerenje o pohađanju Obaveznog predškolskog programa koje je potrebno priložiti prilikom upisa djece u prvi razred osnovne škole.

Ovaj poziv roditeljima proistekao je nakon što je Ministarstvo primilo podatke da dio roditelja čija su djeca trenutno predškolski obveznici, odnosno djeca koja bi u školskoj 2013/2014. godini trebala biti upisana u prvi razred osnovne škole, ne ispunjavaju ovu zakonsku obavezu.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo od školske 2010/2011. godine uvedeno obavezno predškolsko obrazovanje za djecu u godini pred polazak u školu. Na ovaj način je odgoj i obrazovanje obavezno za svu djecu u godini pred polazak u školu, u trajanju od 150 sati godišnje.

Roditeljima je ostavljena mogućnost izbora lokacije za pohađanje Obaveznog predškolskog programa, a to su vrtići u sastavu JU Djeca Sarajeva (besplatno pohađanje Obaveznog programa) kao i sve privatne predškolske ustanove koje se vode u Registru predškolskih ustanova u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (troškove boravka djece snose roditelji).