BiH
241

Ročište u slučaju "Dženan Memić": Alisa Mutap tvrdi da ima epilepsiju od koje zaboravlja

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na ročištu u slučaju Dženan Memić koje je danas održano u Kantonalnom sudu svjedočila je njegova djevojka Alisa Mutap, ključni svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Alisa je opisala događaj od 8. februara koji se desio u Velikoj aleji na Ilidži kada je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo nakon sedam dana.

U sudnici su danas bili i Ljubo Seferović koji je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i Bekrija Seferović koji je optužen za krivično djelo sprečavanja dokazivanja.

Alisa Mutap je kazala da su, nakon što se našla s Dženanom Memićem, parkirali automobil kod hotela "Casa Grande" i nastavili šetati Velikom alejom.

Kazala je da ima problem sa sjećanjem koje se gubi od trenutka kada je vidjela Dženanov trzaj glavom u maniru kao da se okrenuo da vidi šta se dešava iza njega.

Mutap je kazala da se ne sjeća zvučnih ni svjetlosnih signala koje je vozilo moglo dati. Dva dana kasnije se sjetila da je vidjela kombi tamnozelene boje i osobu prljavog lica i raščupane kose. Sjetila se vozila koje se udaljavalo s mjesta nesreće, ali se nije mogla sjetiti u kojem smjeru je vozilo otišlo.

Danas je tvrdila da boluje od određene vrste epilepsije koja se manifestuje time što nakon nekog vremena izgubi pamćenje o događajima kao što su razgovori sa ljudima. Alisa Mutap je kazala da joj je bolest dijagnosticirana 2009. godine i da od tada pije lijekove.

Zbog pritiska javnosti i pritiska medija odlučla je da bude podvrgnuta hipnozi, ali to nije uspjelo i nije se sjetila više detalja iz kobne noći. Kazala je da nema šta kriti jer je i sama žrtva.

Ifet Feraget, advokat Dženanovog oca Muriza Memića, je reagovao nakon svjedočenja Alise Mutap i poručio je sudskom vijeću da stoji veliki upitnik u vezi s načinom vođenja glavnog pretresa i da ga ne bi trebalo voditi zbog nezakonitosti dokaza.

Zamolio je sudsko vijeće kojim predsjedava Igor Todorović da razmotri prijedlog da se glavni pretres obustavi zbog činjenice da se "oštećeni (Muriz Memić) i tužilac ne nalaze na istoj strani".

Pripadnik MUP-a KS Admir Šalaka je bio drugi svjedok, on je kazao da su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović pronađeni zahvaljujući snimcima sa nadzornih kamera koje su snimile kombi. Također, prema njegovim riječima, boja vozila je utvrđena pronalaskom farbe na mjestu događaja, a tip i starost vozila su verificirani pronalaskom ostataka svjetla.

Optuženi su identificirani kasnijim operativnim radom policije u kojem su istražitelji utvrdili postojanje romskog naselja u kojem je zeleni kombi često viđan.

Podsjećamo, Seferovići su zajedno s Ljubinom suprugom Vasvijom Sejdović uhapšeni početkom maja, a nakon višemjesečne istrage kojom se nastojalo utvrditi na koji način je Dženan Memić 8. februara zadobio smrtonosnu povredu glave usljed koje je preminuo petnaest dana kasnije.

Detaljna analiza tragova pronađenih u Velikoj aleji na Ilidži otkrila je da je Ljubo Seferović Dženana udario kombijem, a potom pobjegao s mjesta nesreće. Ključni dokaz je bio komad plastike pronađen na mjestu udesa, za koji je detaljnim analizama utvrđeno da je pripadao Ljubinom kombiju. Ljubo se potom sakrio u kući svog oca koji mu je pomogao da zamijeni oštećene dijelove na vozilu.

Nakon toga Ljubo je s porodicom napustio Sarajevo, a pronađeni su u Banjoj Luci. S druge strane, porodica Memić još ne vjeruje da su pred lice pravde privedene prave ubice njihovog Dženana.

U Sarajevu je danas grupa građana treći put održala proteste i to na trgu ispred SCC-a, nakon čega su krenuli u mirnu šetnju prema zgradi Suda i Tužilaštva KS. Protesti su ranije zakazani za isti dan kada se u Kantonalnom sudu održava ročište u slučaju smrti Dženana Memića.

Novi pretres i saslušanje zakazani su za 2. novembar.