BiH
0

Ročište u predmetu Savić zatvoreno za javnost

FENA
Saslušanjem dvaju zaštićenih svjedoka bez prisustva javnosti, Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak na suđenju Momiru Saviću.

Tužilaštvo BiH okončalo je četveromjesečni dokazni postupak protiv Momira Savića, optuženog za zločine u Višegradu, saslušanjem dvaju zaštićenih svjedoka koji su iskaz dali bez prisustva javnosti.

Prema navodima optužnice, koja ima osam tačaka, Savić se tereti da je u vrijeme dok je bio komandir Treće čete Višegradske brigade u više navrata učestvovao u ispitivanju i premlaćivanju zarobljenih civila Bošnjaka iz Višegrada.

Također se tereti i za silovanje jedne osobe, kojoj je, prema navodima optužnice, od juna do septembra “često dolazio u kuću”, te je maltretirao i prijetio joj.

Svjedoci koje je Tužilaštvo saslušalo na ovom ročištu iskaz su dali i pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji im je prvobitno i dodijelio mjere zaštite.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 17. decembar, odbrana Momira Savića prezentirat će plan izvođenja svojih dokaza, javio je danas BIRN - Justice Report.