BiH
11

Ročište u predmetu protiv Radončića i drugih u Sudu BiH, i danas veliko interesovanje javnosti

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sudu BiH počelo je novo ročište u predmetu protiv Fahrudina Radončića i drugih, a među svjedocima koji će dati svoje iskaze danas su Duška Jurišić, novinarka, Sabahudin Žujo, Aziz Šukalo i Tarik Mašić iz kompanije Farmavita.

Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću sudi se zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Radončić je pred Sud stigao u pratnji svojih advokata, kao i ostali optuženi u ovom predmetu. I ovaj put određena grupa građana stigla je ispred Suda kako bi lideru SBB-a iskazali podršku.

Podršku Radončiću došli su iskazati i visokopozicionirani funkcioneri SBB-a poput zastupnika u državnom parlamentu Damira Arnauta, ministar u Vladi FBiH Veska Drljače i Edite Đapo.

Među svjedocima danas će se pojaviti i glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić, koju ovaj put želi ispitati odbrana Bakira Dautbašića.

Podsjećamo, optužnica tereti Radončića, Dautbašića i Šahmanovu da su prisiljavali Azru Sarić da u slučaju "Keljmendi" da lažni iskaz pred sudom u Prištini, kao i da ne svjedoči u istrazi koja se protiv Radončića vodi pred Tužilaštvom BiH.

Oni su optuženi i da su uticali na Zijada Hadžijahića, službenika Ambasade SAD, da vrši pritisak na Tužilaštvo BiH u predmetu koji se vodi protiv Radončića, za šta je njegova supruga nagrađena ambasadorskim mjestom u Sloveniji.

Sud BiH ukinuo je 15. aprila pritvor Radončiću i odredio mu mjere zabrane, među kojima je napuštanje Kantona Sarajevo. Suđenje Radončiću, Dautbašiću, Šahmanovoj i Hadžijahiću počelo je 30. marta.