Sud BiH
0

Ročište u predmetu protiv Milorada Trbića

FENA
Mihajlo Galić, bivši pomoćnik načelnika štaba za popunu i personalne poslove Zvorničke brigade Vojske RS-a (VRS), kao svjedok odbrane tvrdi da je Milorad Trbić “stigao na ljeto 1995. godine iz sarajevske regije”, te je bio član bezbjednosne službe Zvorničke brigade, ali da nisu nikada komunicirali, “niti znam čime se bavio organ bezbjednosti”.

Tužilaštvo BiH tereti Milorada Trbića da je, kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a, te kao odgovorna osoba za rukovođenje četom Vojne policije, od 13. do 14. jula 1995. godine “organizirao prevoz, zatvaranje i pogubljenje muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice”.

Kako danas javlja BIRN, Galić je kazao kako je od 13. do 15. jula 1995. godine bio operativni dežurni na isturenom komandnom mjestu (IKM), ali da je ta dežura bila “vanredna, a ne po rasporedu”.

“Oko 23 sata 13. jula došao je jedan kurir po mene i odveo me na IKM. Kada sam došao, vidio sam da je smjenu prije mene trebao voditi Drago Nikolić, ali njega nije bilo tamo”, rekao je Galić.

Dragi Nikoliću, nekadašnjem načelniku štaba Zvorničke brigade, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) trenutno se sudi za zločine u Srebrenici.

Prema Galićevom iskazu, on tokom svoje dežure nije putem radijskih veza ništa čuo o “muslimanskim snagama koje prelaze na područje Tuzle ili koje su uhapšene toga dana”. Galić je insistirao da nije bio “obaviješten ni o čemu”.

“Na dežuru na IKM su išli samo starješine, ali to nije mjesto odakle se može naređivati. Odatle se samo prenose vijesti i molbe ka štabu, gdje načelnik donosi sve odluke”, pojasnio je Galić.

Tužilac Kwai Hong Ip je insistirao na tome da je svjedok morao znati za “muslimanske snage” koje se nalaze u tom području, te je pokazao Galiću zabilješku koju je on sam unio u dnevnik dežurstva 13. jula, a u kojoj se navodi da “bošnjačke snage vrše pripreme za napad”.

Galić je ponovio da nije znao za takve snage, te da se ta zabilješka odnosila na presretene komunikacije “muslimanske vojske”.

Iduće ročište je 20. augusta, kada će svjedočiti holandski vojnik Joseph Kingory. Tužilaštvo je Kingoryja pozvalo da svjedoči u predmetu Trbić, te u predmetu Božić i ostali, u kojem se četvorica bivših pripadnika VRS-a terete za ubistva civila nakon pada Srebrenice.