BiH
0

Ročište po Dodikovoj tužbi: Sud odbio Bosićeve nove dokaze

Anadolija
Mladen Bosić (Foto: Anadolija)
Mladen Bosić (Foto: Anadolija)
Nastavak glavnog ročišta po tužbi Milorada Dodika, predsjednika Republike Sprske protiv Mladena Bosića, lidera SDS-a, za klevetu zakazan je za polovinu decembra.

Na glavnom ročištu danas u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, nije se pojavio Milorad Dodik, a sud je odbio dodatne dokaze Mladena Bosića.

U izjavi novinarima po izlasku iz Osnovnog suda u Banjoj Luci Bosić je rekao da se na ročištu nije pojavio ni vještak koji je trebao da izvrši psihijatrijsko vještačenje Dodika, nakon Bosićeve tvrdnje da je "ukrao milione".

"Vještak je poslao pismo da nije uspio da stupi u kontakt sa Miloradom Dodikom, da bi napravio svoj nalaz. Pokušao sam uložiti nove dokaze o kriminalnim aktivnostima  Milorada Dodika, a to se odnosi praktično na imovinski karton, u kojem je 2006. godine Dodik prikazao da mu porodično vlasništvo vrijedi 800.000 KM i 2010. godine kada je prikazao pet miliona više, na kraju svoj premijerskog mandata", kazao je Bosić.

Objasnio je da se to uvećanje se odnosi na dvije stavke: na vlasništvo u preduzeću "Fruit eko" od preko tri miliona, sina Milorada Dodika i na vlasništvo Milorada Dodika nad vilom u Beogradu.

"Oba vlasništva su stečena na nezakonit način korištenjem političkog položaja, zloupotrebom položaja i pritiskom na određene organe institucija. Oko vile smo došli do novih podataka, koji jasno govore da je vilu platio Slobodan Pavlović, vlasnik Pavlović banke, krivična prijava je napisana i dostavljena istražnim organima, za to postoji sva dokumentacija", kazao je Bosić.

Bosić tvrdi da je vila kupljena novcem sa Dodikovih privatnih računa, a kasnije mu je fiktivno odobren kredit Pavlović banke za kupovinu te vile.

Goran Bubić, Dodikov advokat, rekao je da je održan nastavak glavne rasprave, na kojem su izvedeni pismeni dokazi koji su izvedeni na pripremnom ročištu. Bubić je rekao da je sud odbio dodatne dokaze jer Bosić nije mogao dokazati da ih ranije nije mogao dostaviti. Rekao je da će nalaz vještaka koji je uobičajen u ovakvim parnicama biti urađen.

U tužbi koju je Milorad Dodik podnio protiv Mladena Bosića zbog klevete traži se naknada štete od 10.000 KM.