BiH
114

Ročište na Sudu BiH: Tužilac zatražio pritvor za osam uhapšenih u akciji "Rez"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pred Sudom BiH danas je završeno ročište za određivanje mjere pritvora za 8 osumnjičenih uhapšenih u akciji „Rez“, za koje Tužilaštvo BiH tvrdi da su planirali teroristički napad za Novu godinu u kojem je trebalo poginuti 100 ljudi, među kojima i dva policajca, javlja reporter novinske agencije Patria.

Tužilac Dubravko Čampara u obrazlaganju zahtjeva za pritvor i postojanje osnovane sumnje, odmah je na početku kazao da odbrana nije dobila dokaze, a pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku, jer smatra da bi uvidom u dokaze mogao biti ugrožen nastavak istrage.

Također, Čampara je kazao da je Sud dobio niz izvještaja DKPT-a i MUP-a KS, te izjavu zaštićenog svjedoka i da na osnovu toga Sud treba da odredi pritvor od mjesec dana za svih 8 osumnjičenih.

Advokati svih 8 osumnjičenih zatražili su od Suda da ne uvaži prijedlog Tužilaštva BiH te da se ne mogu izjasniti o dokazima jer ih nisu ni dobili, piše NAP.

Što se tiče posebnih razloga za određivanje pritvora, kao što je uznemirenje javnosti, većina branilaca kazala je da su samo Tužilaštvo i policija uznemirili javnost izvještavajući o ovome kroz medije, te da je čak javnost prije samih osumnjičenih saznala za tu navodnu bombu i eksploziv koji je trebao biti aktiviran za Novu godinu.

Tužilac Čampara priznao je da eksploziv nije pronađen, ali da je upravo zbog toga zatražio pritvor kazavši da je moguće da će osumnjičeni kada izađu na slobodu pronaći taj eksploziv.

Odbrana prvoosumnjičenog Elvira Muratovića odnosno advokat Rusmir Karkin, ovaj proces nazvao je apsurdnim i kazao da je možda i dobro što u ovom trenutku nisu dobili dokaze jer bi već na ovom ročištu Tužilaštvo bilo raskrinkano i vidjele bi se stvarne namjere ovog procesa.

Također, ono što je neke od osumnjičenih šokiralo, ali i prisutne u sudnici jesu izvještaji DKPT-a, u kojem naprimjer stoji da su dvojica osumnjičenih viđena u blizini ambasada Francuske, Austrije i SAD u Sarajevu..

Tako je advokat Semira Salkanovića, kazao da je apsurdno da je osnov sumnje izvještaj DKPT-a od 15. 10. 2015. godine u kojem stoji da je Semir stao na proširenju kod Ambasade SAD jer mu je nestalo goriva, nakon čega je ubrzo i krenuo kada mu je prijatelj donio litar benzina.

"Moram vas podsjetiti poštovana sudinice da na ovom proširenju nema znaka da je zabranjeno stajanje. Ako je ovo krivično djelo ja ne znam stvarno o čemu mi govorimo. Što se tiče ploče o kojoj priča tužilac i o tome da su pripadnici evo te neke grupe u mesdžidu zaklinjali se prema njoj, ja ću vam reći da sam musliman i da je u islamu poznato da se zaklinje samo u Allaha, i molim vas sudinice, 10 do 12 je, molim da me pustite iz sudnice jer idem na džuma namaz ali neću u Briješće", istakao je advokat Senad Dupovac.

Što se tiče drugog osumnjičenog Darka Pece, za kojeg je napravljena zabilješka da je stao ispred ambasada Francuske i Austrije, njegov advokat Slavko Ašćerić kazao je da se Darko bezbroj puta parkirao pored ove dvije amabasade jer je tu besplatan parking.

Dodaje i da ne razumije da jedan uvaženi tužilac kakav je Čampara može ovo staviti kao prijedlog za osnovanu sumnju za počinjenje ovako teškog krivičnog djela kakvo je terorizam.

Sudu se obratio i sam Darko koji je kazao da niti jednog od osumnjičenih u sudnici ne poznaje i da mu je sudinica više poznata sa TV nego sami prisutni.

Istakao je da on poštuje sve ljude i njihovo prakticiranje vjere kakvo god ono bilo, ali dok ne postaje prijetnja za druge ljude. Inače, svi osumnjičeni izuzev Adisa Kešana oženjeni su i imaju više maloljetne djece. Između ostalih, jedan dio osumnjičenih je bolestan kao što je Kemal Murić koji ima dijabetes, Edin Tabaković 80 posto RVI i Elvir Mašić, te su njihovi advokati molili da se i to uvaži kod odluke. Većina branilaca složila bi se sa mjerama zabrana pa čak i sa kućnim pritvorom.

Osam osumjičenih

Prijedlogom su obuhvaćeni osumnjičeni: Elvir Muratović, rođen 11. aprila 1979.godine u Rudom, državljanin BiH, Kemal Murić, rođen 30. oktobra 1978. godine u Rožaju, državljanin BiH, Semir Salković, rođen 12. jula 1967. godine u mjestu Gornje Grančarevo, općina Trebinje, državljanin BiH i Australije, Zulfo Alajbegović, rođen 1. decembra 1979. godine u Rogatici, Edin Tabaković, rođen 6. jula 1964. godine u Višegradu, državljanin BiH, Darko Peco, rođen 19. januara 1985. godine u Mostaru, državljanin BiH, Elvir Mašić, rođen 5. maja 1981.godine u Hadžićima, državljanin BiH i Adis Kešan, rođen 21. juna 1995. godine u Skoplju, Makedonija, državljanin BiH i Makedonije.

Na slobodu su pušteni prethodno privedeni Bilal Dervišić, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović.