BiH
0

Robinson pozvao UN da pomogne Tribunalu da završi posao

SRNA
Patrick Robinson
Patrick Robinson
Predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson u godišnjem izvještaju Generalnoj skupštini UN pozvao je zemlje članice da pomognu Tribunalu da završi svoj posao na efikasan i pošten način.

Robinson je u izvještaju naglasio napredak koji je postignut od njegovog posljednjeg obraćanja u oktobru 2010. godine i ponovio poziv zemljama članicama da podrže Tribunal u završetku rada na ekspeditivan način.

Predsjednik Suda u Hagu je ponovio apel međunarodnoj zajednici da podrži Tribunal da zadrži osoblje i u osnivanju fonda za žrtve.

Robinson je zemljama članicama predstavio pregled napretka ostvarenog u aktuelnim slučajevima naglašavajući da su procesi zaključeni za 126 slučaja od 161 osobe koju optužuje Tribunal.

On je pomenuo nedavna hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića rekavši da će se "suđenjem preostaloj dvojici bjegunaca sve osobe koje su optužene suočiti sa sudskim procesom i Tribunal će time ukloniti još jednu ciglu u zidu imuniteta".

Robinson je uvjerio zemlje članice da je Tribunal nastavio da preduzima sve moguće mjere da ubrza suđenja, bez žrtvovanja neohodnog procesa, stalnim uvođenjem različitih reformi kako bi poboljšao svoj rad.

Govoreći o predloženom fondu za žrtve Robinson je obavijestio zemlje članice o inicijativama koje je Tribunal preduzeo da pomogne žrtvama naglašavajući da je Međunarodna organizacija za migracije osigurala finansiranje za provođenje sveobuhvatne studije procjene s ciljem davanja smjernica Tribunalnu o izvodljivim mjerama pomoći žrtvama i mogućim načinima finansiranja. 
"Tribunal ne može, samo donošenjem presuda, donijeti mir i pomirenje u region. Drugi lijekovi moraju se dopunjavati sa suđenjima ako se želi postići trajni mir, a jedan takav lijek treba da bude adekvatna pomoć žrtvama za njihovu patnju", rekao je on.

Robinson je pozvao sve zemlje članice Generalne skupštine da pomognu Tribunalu da završi svoj posao na efikasan i pošten način.

 "Tribunal predstavlja aspiracije međunarodne zajednice da osigura da prevlada pravda nad imunitetom i to je nešto u čemu mi svi učestvujemo. Upravo zbog toga rad Tribunala, koji je nama povjeren nije smao naš rad, već rad svih nas ovdje", zaključio je Robinson.