Suđenje Karadžiću
0

Robert Donia: "Etničko čišćenje je bilo politika vođa bosanskih Srba"

FENA
Robert Donia
Robert Donia
Vještak optužbe za historiju Robert Donia posvjedočio je u utorak na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu da je etničko čišćenje bilo politika vodstva bosanskih Srba tokom rata u BiH 1992.- 1995. godine.

Kao dokaz za svoju tvrdnju, američki profesor se pozivao na dokumente organa Republike Srpske i Karadžićeve govore, koje je proučio pripremajući ekspertski izvještaj za tužilaštvo.

Citirajući Karadžićeve riječi iz 1992. da "Srbi više nemaju razloga da se bore, jer su oslobodili sve svoje teritorije", te da mogu "i vratiti neka sela koja nam ne pripadaju", Donia je prokomentarisao: "Karadžić time izjavljuje da su osvajanja bosanskih Srba otišla mnogo dalje nego što su prethodno tvrdili da im je cilj. On je, potom, te teritorijalne dobitke koristio kao ulog u pregovorima".

Vještak je rekao da je "politika" vrha RS-a bila da "tehnički očisti teritorije koje su zauzeli, uklanjanjem nesrpskog stanovništva. Proklamovani cilj da se zadrže srpske teritorije bio je znatno prevaziđen“, naznačio je Donia.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da Donia nije stručan da bude vještak za historiju u Tribunalu, iako je, kako je sam rekao, svjedočio već "15 puta".

Donia je, na sugestiju optuženog, potvrdio da "tu i tamo predaje", na primjer na univerzitetima u Kaliforniji i Michigenu, od kada je prije 10 godina prestao da radi u finansijskoj kompaniji Meryll-Lynch, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bivši predsjednik RS-a optužen je za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bh. opština, progon nesrpskog stanovništva širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992.- 1995.