Mesud Lakota
0

Roba iz Kine možda sadrži štetne materije?!

SRNA
S obzirom na to da se na tržištu BiH nalaze proizvodi kineskog porijekla, postoji velika mogućnost da je kupcima dostupna i dječija odjeća koja, prema istraživanjima u Kini, sadrži štetne hemikalije, rekao je sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH Mesud Lakota.

"Kineski proizvodi u BiH najčešće se uvoze u kontejnerima, što predstavlja veliki problem za ispitivanje njihove ispravnosti. Uzima se samo nekoliko uzoraka, čije ispitivanje može pokazati da je riječ o ispravnim proizvodima, što ne mora značiti da nijedan proizvod ne sadržI štetne materije. Da bi roba zapakovana u kontejnerima izdržala visoku temperaturu i transport, te bila zaštićena od žohara, stavljaju se razne hemikalije, koje kasnije mogu da štete zdravlju ljudi", istakao je Lakota za "Fokus".

Rezultati zvaničnog istraživanja u južnoj provinciji Guangdong, centru kineske izvozne industrije, pokazuju da skoro polovina odjeće koja se proizvodi za djecu i trećina namještaja nije bezbjedno jer sadrži štetne hemikalije.

Oko 53,5 odsto ispitanih predmeta zadovoljava bezbjednosne standarde, ali mnogi sadrže previše formaldehida, odnosno hemikalije koja može da izazove kožnu ili respiratornu infekciju.

Prema njegovim riječima,  nephodno je da svaki proizvod koji dolazi u BiH bude analiziran prije stavljanja na tržište, jer je kasno kada se neispravna roba već nađe na policama.

Utvrđeno je da je 67,7 odsto dječijeg namještaja ispravno sa hemijskog stanovišta, ali da u nekim proizvodima ima previše formaldehida i teških metala, poput olova, kadmijuma i hroma.

Glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS Desimir Miljić kaže da inspektori uzimaju uzorke i dostavljaju ih na laboratorijsko ispitivanje ako postoji osnova sumnje da odjeća i drugi predmeti koje koriste ljudi sadrže materije štetne po zdravlje.
"Ako se ispitivanjem potvrdi da predmeti sadrže štetne materije, zabranjuje se njihova upotreba i naređuje se bezbjedeno uništavanje neispravnih proizvoda", precizirao je  Miljić.