BiH
14

RMU Zenica demantovao navode pojedinih rudara o minimalnim plaćama i otkazima

Klix.ba
Proteklih dana redakciju Klix.ba portala kontaktirala je nekolicina rudara Rudnika mrkog uglja "Zenica" koji su istakli kako im je iz Uprave rudnika poručeno da će u narednom periodu biti isplaćivane samo minimalne plaće u iznosu od 150 KM, te da im se prijetim otkazima. Tim povodom kontaktirali smo direktora RMU Zenica Esada Ćivića i predsjednika Sindikata RMU Zenica Mehmeda Oruča za komentar i tačnost navoda.
Esad Čivić
Esad Čivić

Direktor RMU Zenica, Esad Ćivić, je za Klix.ba kazao kako navodi da će rudarima biti isplaćene minimalne plaće u iznosu od 150 KM nisu tačni, pojasnivši da se isplata vrši Ugovorima o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Naime, plaća u Društvu se određuje do petog u mjesecu shodno ostvarenim proizvodnim rezultatima u prethodnom mjesecu, a koja ne može biti isplaćena u manjem iznosu od one koja je propisana Kolektivnim Ugovorom o pravnima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine", kazao je Ćivić.

Ćivić je još dodao da Uprava ne razmišlja o reorganizaciji Društva i o otpuštanju uposlenika RMU Zenica.

"Otkaz Ugovora o radu se može dobiti isključivo po učinjenoj težoj povredi radne obaveze i to u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o radu u Društvu. Istovremeno, želimo da Vam navedemo da o nekoj reorganizaciji Društva po kojoj bi moglo doći do viška zaposlenika i eventualnog otkaza ugovora o radu istih Uprava Društva ne razmišlja", dodao je Ćivić.

Proteklih dana u medijima su se pojavile i informacije u kojima je rudar Nasir Sarajlić izjavio da je ogorčen na Upravu RMU Zenica jer mu je direktor rudnika Esad Ćivić, kada je zatražio pomoć, ponudio 100 KM za drva i pomoć, što prema izjavi Sarajlića nije dovoljno ni za ljekove. Međutim, Klix.ba je iz Uprave rudnika u Zenici dobio informacije da navodi rudara Sarajlića nisu tačni.

"Što se tiče slučaja zaposlenika Nasira Sarajlića i njegove izjave koja se odnosi na novčanu pomoć u iznosu od 100,00 KM za drva i pomoć, navodimo da je Društvo zajedno sa Sindikatom dogovorilo da se isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 100,00 KM za 31 zaposlenika pogona 'Raspotočje' koji su bili povrijeđeni u gorskom udaru. Istovremenom navodimo da Nasir Sarajlić zna dobro šta je radio u julu i augustu ove godine, kao što zna šta je Uprava Društva sa svojim saradnicima i širom društvenom zajednicom uradila za njega i njegovu porodicu", istakao je Ćivić.

Sarajlić je još u navodima za druge portale kazao kako porodicama nisu isplaćena obećana oštećenja, što je Ćivić demantovao.

"Prilikom posjete porodicama poginulih rudara dogovoreno je da mogu doći na razgovor sa direktorom Društva nakon protoka njima potrebnog vremena, a radi dogovora odštete. Kada je riječ o visini odštete ona je određena orjentacionim krtijerijima Vrhovnog suda FBiH kojih se Društvo i ranije pridržavalo tako da ćemo biti dosljedni i u ovoj situaciji. Društvo je nakon uplate Vlade FBiH u iznosu od 50.000,00 KM izvršilo transfer tih sredstava po 10.000,00 KM za svih pet porodica", zaključio je Ćivić za Klix.ba.

Mehmed Oruč
Mehmed Oruč

Predsjednik Sindikata RMU Zenica, Mehmed Oruč, je kazao kako nema mjesta za priče koje kruže od pojedinih rudara, te da će plaće biti isplaćene kako je regulisano Kolektivnim Ugovorima.

"Kada je u pitanju primanje radnika svi će dobiti plaće koje su regulisane Kolektivnim Ugovorima. Van svake pameti je da se dodaje i izmišlja sada nešto u ovom trenutku. Jedino se radi o tome što nema norme, ali i kada radimo ne ispuni se norma, ali se dobije plaća na satnicu. Uvijek sam bio na strani rudara, ali nema potrebe za ovakve priče", poručio je Oruč.