Svetozar Pudarić
0

"Rješenje suda BiH pokazalo da CIKBiH nije radio zakonito"

FENA
Svetozar Pudarić
Svetozar Pudarić
Sud Bosne i Hercegovine, postupajući po žalbi Amira Zukića, donio je rješenje kojim je utvrdio da Centralna izborna komisija nije radila zakonito, izjavio je danas Feni novoizabrani dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Svetozar Pudarić.

Pudarić je komentirao rješenje Suda BiH na žalbu Amira Zukića na obavještenje CIK-a da mu do okončanja posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH ne može izdati uvjerenje o dodjeli mandata. Sud BiH je, međutim, donio rješenje kojim je uvažio Zukićevu žalbu i obavezao CIK da u roku od osam dana odluči o Zukićevom zahtjevu za izdavanje uvjerenja o dodjeli mandata za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

  • CIK je bio dužan odgovoriti odgovarajućim rješenjem na zahtjev svakog pojedinog delegata, odnosno poslanika u kantonalnoj skupštini kojem je odlukom CIK-a dodijeljen mandat. CIK tada to nije uradio rješenjem, na što ga obavezuje Zakon o upravnom postupku, nego je pisao opismo. Zukić se žalio na takvu vrstu komunikacije, odnosno da nije dobio zakonom propisani odgovor na svoj zahtjev, naveo je Pudarić.

Istaknuo je činjenicu da je u obrazloženju rješenja Sud BiH naveo da je CIK bio dužan da na zahtjev Amira Zukića, kao i svih ostalih delegata, odgovori u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i omogući im da ako budu nezadovoljni tim odgovorom, iskoriste pravo žalbe na sadržaj rješenja.

  • Sud BiH je donio rješenje kojim je praktično potvrdio direktnu opstrukciju CIKBiH i onemogućavanje prava žalbe ljudima koji su uputili zahtjev da se odluči o stvari u kojoj su imali puno pravo da traže odgovor, kazao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma.

Pudarić je kao "posebno zanimljiv" naveo dio u obrazloženju rješenja u kojem je Sud BiH "objasnio CIK-u kao da govori nekom neupućenom koji nema nikakve veze sa zakonima i pravom", na koji način je bio dužan da postupi i na koji način je sada dužan da postupi u roku od osam dana.

Kazao je da je zastrašujuće u ovom slučaju bilo da se radi o pravnom neznanju CIK-a ili namjernoj opstrukciji.

  • U slučaju da se radi o neznanju CIK-a, zastrašujuće je da imate jedno tijelo s takvim ovlaštenjima, a sa tako malo znanja. A još su teže implikacije ako pomislite da se radi o namjernom zauzimanju pozicije na političkoj sceni u odnosu na nešto što uopće nije nadležnost CIK-a, kazao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Svetozar Pudarić.