BiH
0

Rješavanje presude "Sejdić-Finci" omogućava BiH aplikaciju za EU

FENA
Ukoliko bi u Bosni i Hercegovini bio prihvaćen model rješavanja presude ''Sejdić-Finci'' u narednim mjesecima bila bi omogućena puna ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ovaj optimistični scenarij izražen je tokom sastanka predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića danas u Sarajevu s predsjednicom Komiteta regiona Evropske unije Mercedes Bresso i generalnim direktorom Direkcije za proširenje EU Stefanom Sanninom.

Izraženo je zajedničko očekivanje da će u narednim razgovorima političkih partija biti postignut kompromis na rješenjima presude ''Sejdić - Finci'', kao i želja da u toku ove sedmice u parlamentu BiH bude odobren budžet BiH, saopćeno je iz kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

Radojičić je informirao sagovornike iz EU o amandmanima koji su bili usvojeni na Ustav RS-a po kojima su lokalne zajednice trebale dobiti novi ojačan ustavni položaj.

Nažalost, amandmani na Ustav RS oboreni su u Vijeću naroda RS-a zbog glasova u Klubu Bošnjaka čime je zaustavljen proces jačanja nadležnosti lokalnih zajednica u RS-u, stoji u saopćenju.

Predsjednica Komiteta regiona EU naročito je izrazila interesovanje za principe funkcioniranja horizontalne i vertikalne komunikacije i koordinacije u BiH izražavajući naročito sumnju u mogućnost funkcionalnosti ovako kompleksne organizacije naročito u Federaciji BiH.

Radojičić je informirao sagovornike o priprema za izbore koji su u BiH raspisani za 7. oktobar naglašavajući „da neke bošnjačke partije namjerno provociraju ukupnu atmosferu u BiH, podižući tenzije na nekoliko mjesta u BiH i pokušavajući blokirati sve procese uključujući i put prema EU i očekujući ponovnu intervenciju međunarodne zajednice u BiH“.

Sagovornici su se saglasili da je jedini pravi put, evropski put BiH i da bi se trebalo apsolutno fokusirati na njemu i podstići dogovore koji su neophodni za napredak.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a danas je u Sarajevu u odvojenim susretima razgovarao i s direktorima Fondacija Konrad Adenauer i Fridrih Ebert o budućim projektima ovih fondacija u RS i BiH.

Vezani članci