BiH
0

Rim: Susret Alkalaj - D'Alema

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj susreo se danas u Rimu s potpredsjednikom Vlade Republike Italije i ministrom vanjskih poslova Massimom D’Alemom, saopćeno je iz MVPBiH.

Alkalaj je iskoristio ovu priliku da zahvali na dosadašnjoj svesrdnoj pomoći Italije našoj zemlji i potpori Italije kako na političkom planu, tako i povodom učešća Italije u mirovnim snaga u BiH.

Ministar D’Alema je istaknuo da Italija snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, te naglasio da je interes Italije integracija cijelog balkanskog regiona u EU.

Ministar Alkalaj je upoznao sugovornika o aktualnoj situaciji u BiH, reformskim procesima u toku i njihovom značaju, posebno u svjetlu potpisivanja Sporazuma o stablizaciji i priključivanju.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Italije te sa zadovoljstvom ocijenili da su oni veoma dobri bez otvorenih pitanja. Složili su se da je potrebno intenzivirati suradnju, posebno na gospodarskom planu.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva italijanskih investitora u našoj zemlji, i ukazao na prioritetne projekte, s naročitim osvrtom na izgradnju koridora 5-C i mogućnost aktivnijeg uključivanja italijanskih finansijskih partnera i kompanija.

Ministri Alkalaj i D’Alema su razgovarali i o situaciji u regionu i složili se da je pitanje Kosova od velikog značaja ne samo za region nego i šire. Alkalaj je iznio stav Bosne i Hercegovine da je za BiH prihvatljivo svako rješenje koje je rezultat dogovora Prištine i Beograda.

Ministri Alkalaj i D’Alema su se tokom razgovora, koji je protekao u srdačnom ozračju, složili da je potrebno realizirati posjete na najvišoj razini, intenzivirati suradnju nadležnih ministarstava i pravno regulirati odnose naše dvije zemlje. Ministar Alkalaj je uručio Nacrt protokola o suradnju dva ministarstva vanjskih poslova i pozvao ministra D'Alemu da zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu.