Poziv na ulaganja
0

Rim: Održan seminar o ekonomskim potencijalima BiH

FENA
Ana Trišić-Babić
Ana Trišić-Babić
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić učestvovala je na seminaru “Bosna i Hercegovina: Ekonomske mogućnosti za italijanska poduzeća”, održanom u utorak u Rimu, u organizaciji Nacionalnog instituta Italije za vanjsku trgovinu (ICE).

Na početku seminara prisutnima su se prigodnim govorom obratili zamjenica ministra Trišić-Babić, te ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Branko Kesić i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Raimondo De Cardona.

Trišić-Babić je istaknula ulogu Italije u stabilizaciji mira u BiH, podršku evropskom putu naše zemlje, te iskazan interes za njen razvoj.

Ukazala je na mlade kadrove iz BiH, koji su se nakon školovanja u Italiji vratili u domovinu, te predstavljaju značajan potencijal u povezivanju dviju zemalja.

Trišić-Babić je naglasila da je politička situacija u BiH stabilna, te pozvala prisutne investitore da ulažu u našu zemlju.

Predstavnice Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), direktorica Jelica Grujić i Adrijana Marić prezentirale su aktivnosti Agencije, a predstavnik Općine Kozarska Dubica Dragan Mataruga ukazao je na investicijske mogućnosti poslovne zone “Lipova greda”.

Prisutnima su se obratili i direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Giulio Moreno, predstavnici ICE-a Massimo Di Giandomenico i Rossella Difrancesco, te politički savjetnik Delegacije EU u BiH Orlando Fusco. Posebno je naglašena uloga EBRD-a, koji je potpomogao 47 projekta u posljednje četiri godine u ukupnoj vrijednosti od preko 716 miliona eura.

Na seminaru je bilo prisutno 85 predstavnika raznih kompanija zainteresiranih za investiranje u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je u srijedu iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.