Obrazovni sistem u BiH
0

Riješiti problem "dvije škole pod istim krovom"

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Dvije škole pod istim krovom" i segregacija i diskriminacija u obrazovnom sistemu BiH ključna su pitanja na kojima bi trebalo da rade sva resorna ministarstva i roditelji učenika, ali je za njihovo rješavanje potrebna i politička podrška, poručeno je sa današnje sjednice Konferencije ministara obrazovanja BiH.

Ministri obrazovanja dogovorili su da se formira radna grupa koja će dalje raditi na rješavanju ovih problema, te pozvali roditelje učenika da se i oni kroz školske odbore i nastavnička vijeća aktivno uključe.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je novinarima u Banjaluci da BiH ne bi imala problema sa funkcionisanjem jedinstvenog sistema obrazovanja,  bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi,  ukoliko bi svi kantoni dosljedno primjenjivali okvirne zakone na svim nivoima obrazovanja. 

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da se bez jasne definicije pojma "dvije škole pod istim krovom" ne može ići prema rješavanju tog pitanja. 

"Mislim da je veoma važno riješiti pitanje 'dvije škole pod jednim krovom' da bismo se mogli posvetiti rješavanju pitanja krovova na školama", rekao je Kasipović, ističući da u RS nema sistema "dvije škole pod jednim krovom". 

Ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Meliha Alić rekla je da je formiranjem Konferencije ministara BiH dobila mogućnost za rješavanje zajedničkih pitanja u obrazovanju s ciljem postizanja potpune prohodnosti na svim nivoima obrazovanja. 

"Želimo da BiH bude zemlja u kojoj je sasvim svejedno gdje dijete započinje živjeti, a gdje će završiti svoje školovanje. Bitno je da je obrazovni sistem jak i da približava putu u Evropu, a da mladi ljudi koji se ovdje obrazuju budu tako obučeni da budu temelj BiH koja želi u Evropu“, rekla je Alićeva. 
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Greta Kuna naglasila je da su napravljeni pomaci u rješavanju problema "dvije škole pod istim krovom" koje su realnost BiH, te da tom problemu treba pristupiti vrlo pažljivo kako ne bi ponovo došlo do raseljavanja učenika. 

Broj škola pod istim krovom u cijeloj BiH kreće se između 34 i 54 zbog različitog definisanja pojma "dvije škole pod istim krovom". 

Današnjoj Konferenciji ministara obrazovanja BiH prisustvovalo je svih 14 ministara obrazovanja iz cijele BiH.