BiH
0

Riješiti pitanje zaštite kulturnog nasljeđa

SRNA
Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH istakli su da pitanja očuvanja i zaštite kulturnog nasljeđa nacionalnih manjina u BiH nisu sistemski riješena.

U razgovoru sa specijalnim izvjestiteljkom UN u oblasti kulturnih prava Faridom Šahed, predstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH rekli su da se ova oblast u praksi najviše realizuje kroz aktivnosti udruženja nacionalnih manjina.

Naglašeno je da bi bilo dobro da se u budžet nadležnog ministarstva uvrsti stavka u vezi sa očuvanjem kulturnog identiteta nacionalnih manjina, saopšteno je iz Parlamenta BiH.

Šahedova je iskazala interesovanje za uključivanje kulturnog nasljeđa nacionalnih manjina u udžbenike, njihovo prisustvo u medijima, efekte uvođenja vjerskog obrazovanja u škole i provođenje odluke "Sejdić–Finci".

Sa Šahedovom su razgovarali predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH Nedžad Jusić i članovi Jovanka Manzalović-Šalaka, Tihomir Knežiček, Halil Bicaj, Hakan Varan, Neđeljko Tomašević, te predsjedavajuća Odbora za Rome u Vijeću ministara BiH Indira Bajramović.