FBiH
0

Rijeke se postepeno vraćaju u korita, ali prijete klizišta

FENA
HE Bogatići (Foto: SRNA)
HE Bogatići (Foto: SRNA)
Federalni operativni centar CZ (FOCCZ) dostavio je vanredni izvještaj o stanju na teritoriji Federacije BiH za 6. decembra do 24.00 sata, u kojem se navodi da je vodostaj rijeka u blagom opadanju, te da se stanje s poplavama u ovom dijelu zemlje postepeno normalizuje.

Nivo Drine opada, ali nove probleme na području ove općine izazvale su pojave klizišta, i to u naselju Grabovik (odron zemljišta prekinuo pristupni put za šest kuća).

Klizište u MZ Kraboriš, selo Šemihova, ugrožava jedan stambeni objekat, klizište u ulici Adnana Mehanovića, dimenzija 4x8 metara, visine tri metra, koje trenutno ne ugrožava stambene objekte, u ulici Hasiba Mirvića klizište izaziva oštećenje na jednom stambenom objektu. U ulici Drinske brigade 60, ugrožena su tri porodična objekta zbog pojave bujičnih voda i klizišta.

U Foči je načelnik jučer u 9 sati proglasio prestanak stanja prirodne nesreće.

U MZ Drinovci u općini Grude poplavljeni lokalni putevi i dalje su pod vodom, tako da mještani koriste alternativne nešto udaljenije puteve, a do nekoliko kuća može se prići isključivo pješice.

I dalje nije prohodan put Buna - Blagaj

Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici "Carinski most" – Konjic, u 12 sati, iznosio je 820 cm. Vodostaj rijeke Bune iznosi 302 cm, i dalje je zatvorena za promet lokalna prometnica Buna – Blagaj. Vodostaj rijeke Jasenice je stabilan i trenutno je 184 cm.

Još uvijek je pod vodom oko 100 porodičnih kuća u općini Čapljina, i to u Gabela polju oko 65, u Nerezima oko 30 i u Višićima 5. I dalje je zatvoren je granični prelaz Gabela Polje, kao i put R-426 Gabela polje - Čapljina.

Granični prelaz Gabela Polje još uvijek zatvoren

Voda iz javnog vodoopskrbnog sistema Bjelave je za piće, ali s obzirom da je u toku bakteriološka analiza, preporučuje se njeno prokuhavanje.

Nivo vode u Popovom polju raste za oko 2-3 cm na sat. Zbog velike količine vode na kolniku, za sav promet je zatvoren regionalni put R-425a Hutovo - Ravno, u mjestu Vrutak, te M-6 Ravno - Ljubinje na mostu Ravno.

Prohodan je i lokalni put Derani - Svitava. Još su uvijek zbog podzemnih voda, poplavljeni podrumi u stambenim zgradama u blizini korita rijeke Bregave i Vidova polja (50 podruma, visina vode 1,5-2 m). Još su poplavljena četiri stana, u kojima je visina vode od 0,5 m.

Djelatnici CZ-e, DVD-e Stolac i Komunalnog preduzeća ispumpavaju vodu (20 pumpi). Stanari su smješteni u drugim stambenim objektima.

Vodostaji Sane, Sanice, Une i Krušnice također opadaju, a u Sanskom Mostu stanje je mnogo povoljnije u odnosu na prethodne dane.

I dalje je za saobraćaj zatvorena cesta Tomislavgrad - Lipa.

U Bogatićima bez novog klizanja tla

Stanje na klizištu kod hidrocentrale "Bogatići" je nepromijenjeno. Nije bilo značajnijih pomjeranja tla i objekata.